Het gesprek van de dag.

Het gesprek van de dag is vandaag wel Zwarte Pieterman de knecht van Sinterklaas.

Er gaat van alles rond in het sociaal media verkeer. Op school, onder het eten, aan tafel het gesprek, jee wat een aandacht en commotie hé.

Met deze wil ik graag gaan beginnen ; een hele  GOUDE ouwe van Toon Hermans .

bron; youtube.

Ik lig werkelijk in een deuk als ik dit hoor ,al zo vaak geluisterd geweldig hoe hij het brengt.Het was toen al het gesprek wat vele discussies op gang bracht en NU weer.

Deze keer gaat het vooral over Racisme ,hier staat wat er mee bedoelt wordt .Maar  het is ook nog een waarneming die persoonlijk is als je ermee geconfronteerd wordt, of je het ook toepast ?! Denk hierbij aan ; pesten van kleurlingen in de handelingen en woorden die hier mee gepaard gaan , onderdrukken van donkere mensen rassen zoals de slavernij 

Deze 2 die ik hier aankaart Het Racisme en de Slavernij is op heden vandaag nog van toepassing ook al is het NU 2013. Andere context en toepassingen maar als je die gaat analyseren komt het op het zelfde neer.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3531287/2013/10/22/Hoofd-VN-onderzoek-Zwarte-Piet-is-terugkeer-slavernij.dhtml

Ik kan me wel indenken dat Verene Shepherd haar standpunt duidelijk wil maken . Maar verbieden gaat ver, Ieder mag het zelf invullen .ik zal ook mijn mening geven hier over.

Ik ben zelf moeder van 2 kids, al weer wat ouder maar toen ze klein waren was het een feest om ze te verrassen , en een toneel stukje opvoeren en het strooien was ook een leuke bezigheid. Maar ze werden al ouder en daar kwam de vraag : “Mam bestaat Sinterklaas ,een kindje uit mijn klas zegt van niet” BONGK  en NU ,Ieder ouder kent dat moment.

Eigenlijk is dit de 1ste leugen !!!!

Ik heb altijd gezegd dat Hij bestond en uit het buitenland afkomstig was, dat het een heilig man was, Ik loog daar niet graag over en om mij in allerlei bochten te wringen deed ik niet dus ik haalde de geschiedenis erbij en liet het hun lezen of ik las het voor eigenlijk. En ze waren tevreden. ik weet nog dat ik een keer de wortel en de appel weer terug had gelegd ,omgeruild voor een snoepgoed. wat hadden de rakkers nu gedaan , een merk op de appel en wortel gezet ,ik geheel niet gezien. ja bingo en dat was de volgende ochtend  ; “‘ Hoe kan dat nu Sint of Zwarte Piet heeft het gewoon terug gelegd “‘ zeiden ze. Ik ” ja ,Nee hoe komen jullie daar nu bij”‘ Kijk maar mama we hebben een teken erop gezet ! “oké, dan had hij zeker al zoveel voor het paard,” zei ik. Zo ging dat verder tot dat ze op een leeftijd komen dat ze weten dat het een groot toneelspel is en je krijgt cadeaus ook nog ,later kwam de surprise erbij dat is gezellig en leuk, Het krijgt een hele andere invulling dan. En het financiële stuk ook daar heb ik ervaring mee, goed dat mijn ouders insprongen toentertijd, echt wel ik kon het me eigenlijk geheel niet veroorloven, dus hun hebben ze cadeaus gegeven in plaats van ik zelf, en daar had ik vrede mee na dat ik me zelf erbij neer had gelegd . Wat het eigenlijk met me deed op gevoel en emotionele gedeelte. Het gaf mij een verlichting toen.

Maar ook dit gebeurt en dat mogen we geheel niet onder stoelen of banken steken. Er zijn ook mensen of gezinnen die het niet kunnen betalen de cadeaus , en hun kinderen graag ook wat willen geven,maar niet kunnen. en die ZIJN er.Op school hebben ze het erover wat ze in hun schoen krijgen,en zo komt pesten erbij.! Dat jaloezie met zich mee brengt en grote gevolgen kan hebben,sommige kids hebben ook nog Kerstmis met Kerstman erbij ja dubbel. De ouders weten niet hoe ze het hebben en gedraaid komen met dit gegeven. Dat geeft Toon Hermans heel goed weer in het stuk hierboven.luister nog maar eens.

Maar goed .Ik zou zeggen vraag het de kinderen hoe hun het beleven en dat ze er Racisme in waarnemen  en hoe dat volwassen personen erover denken ,dan komt er wel uit wat het voor ieder persoonlijk is. De waarneming hierin dan .

Nu is de aandacht hier op gevestigd en vergeet men wat er Wereldwijd gebeurt en waar het werkelijk om gaat. Het is een feest en de kinderen verkleden zich zelf al als Zwarte Piet, met een wit gezicht dus wat maken we ons druk ?!

Het gaat ook om de commerciële economische aspect  van het verhaal al jaren lang. Dat zal NU ook weer zo zijn met dit in het verlengde van Verene Sheperd die het onder dit gegeven zoals zij het ziet en waarneemt onder de aandacht brengt. Dat het gespreksstof geeft mag duidelijk zijn, wat vind jij hiervan en hoe beleef jij het ?

Ik wens je een fijne avond toe.

Warme hart  Groet