Dementie

Hallo je bent geland.

Geland in een andere Dementie, het No body’s land dat DEMENTIE – ALZHEIMER heet.

Het is de beleving van deze mensen in een andere dementie, een andere levensfase waar ze zich in bevinden.
Ik wil je mee nemen naar dit eiland en een rond tour maken door dit gebied, wat eigenlijk niemand kent, en durft te kennen.

Dementie –Alzheimer.

Wat is dat nu precies eigenlijk, Dementie == andere dementie,een andere belevings-vorm.

Alzheimer == oud en heimelijke herinneringen die op oude leeftijd naar buiten en zichtbaar worden.

Dementie en het Zelfgewilde levenseinde/ Euthanasie.

Ik heb het even op een manier gezegd die voor kinderen en oudere ook te begrijpen zijn maar ook van onze leeftijd hoor, inzicht heet dat dan. Nee ik zal het ook op een andere manier uitleggen maar we houden het wel luchtig want dat willen de mensen die deze sluipende moordenaars ziekte hebben ook.

Je hebt 6 soorten: Oorzaken van dementie.

Andere oorzaken van dementie zijn: alcohol, syfilis, trauma capitis (lett: letsel aan het hoofd), een tumor, encefalitis, aids, Ziekte van Creutzfeldt-Jakob enzovoorts.

Een exacte diagnose is pas na de dood te stellen na sectie. Met behulp van Beeldvormend medisch onderzoek kan de diagnose in combinatie met neuropsychologisch onderzoek “waarschijnlijk” dementie gesteld worden. Zonder Beeldvormend medisch onderzoek kan het type dementie slechts als “mogelijk” bestempeld worden. Bij het vaststellen van dementie, wordt dikwijls een combinatie van oorzaken gevonden, bijvoorbeeld mengbeelden van vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer, of Lewy body-dementie met ziekte van Alzheimer of vasculaire dementie.

Van secundaire dementie wordt meestal gesproken als er een omkeerbare achteruitgang van de verstandelijke vermogens is door een behandelbare oorzaak, zoals onjuist gebruik van slaapmiddelen of andere geneesmiddelen; slecht ingestelde suikerziekte; te langzaam werkende schildklier; vitaminegebrek, bijvoorbeeld tekort aan de vitamines B1; B6 of B12; bloeding onder het schedeldak; uitdroging enzovoorts.

Met pseudo-dementie wordt meestal bedoeld dat het verminderde verstandelijke functioneren het gevolg is van een psychologisch of psychiatrisch probleem, bijvoorbeeld een depressie.

Je kunt het allemaal opzoeken op Bron:http://nl.wikipedia.org/wiki/Dementie en op internet is veel over de ziekte te vinden.

Ik kan alleen uit mijn eigen ervaring spreken en daar mag ik dan uit putten, om mensen verder te helpen of door te verwijzen. Ik voel me dan ook bevoorrecht om het te mogen doen, en iedere keer er weer iets van te leren om door te geven en te delen met anderen.

Mijn vader heeft de vasculaire Dementie, en het kan al heel jong dat mensen het kunnen krijgen. Ze zijn er nog steeds onderzoek naar aan het doen hoe het nu eigenlijk komt en hoe het zich verloopt,de jongste is 30 jaar, en ze worden jonger??? En als het zo door gaat dan wordt het nog de volksziekte nummer 1.

En als je dan ouder bent van een jong gezin, ja dat brengt veel onverwachte levenservaringen mee, mooie maar ook hele pijnlijke.

De ziekte heb ik ontdekt bij vader dat er iets niet klopte, maar eer ik gehoord werd ging er een tijdje voorbij. Eerst heb ik het opgezocht wat het was en de symptomen hier van.

Hierna volgt een pad van eigen kaliber, maar die vele kuilen heeft voor zowel de patiënt als partner en familie. Maar een ding wil ik je mee geven je moet voor lopen en alert zijn in deze sluipende ziekte, doordat te doen, voorkom je ………………

Momenteel is vader in een kleinschalig woonproject op genomen, heeft zijn plaatsje daar en is te vrede.

Moeder komt nu helemaal aan zichzelf toe, met een uitwerking van: uitputting geestelijk en lichamelijk, de emoties zijn op het lichaam geslagen om het zo maar even weer te gegeven. En de COPD is erger geworden hierdoor.

Maar ook wij de kinderen, een hechtere band als voor heen hebben gekregen, en de kleinkinderen die het een plaats aan het geven zijn.

Als er vragen zijn over deze ziekte de Dementie, vraag a.u.b.

Een vragend mens krijgt antwoorden die je helpen in deze periode van je leven een gezicht te geven. Handvaten die bruikbaar zijn, gehoord en gezien worden. Waar je aan denken moet, hoever laat je het gaan, euthanasie aanvragen, sex wel of niet mogelijk, inschrijven van zorgcentra’s enz.

Dit is een filmpje van een mevrouw die dementie heeft en haar gezin, ze weet dat ze het heeft en dan…………………………..
Dit is hoe om te gaan  met als partner die Dement is , hoe en wat doet het met jouw, je gevoelens, je emotie, de omgeving de reactie van hun.
Dat laat deze clip goed zien, de pijn van de partner die haar man goed verzorgd, maar buiten staanders zien het anders.
De roddels die dan ten ronden gaan ,deze geven een ongekende pijn .
Ik herken het doordat ik zelf in dit proces zit met mijn vader, hij is in December 2012 naar een kleinschalig zorghuis gebracht.
Door de ziekte van mijn moeder die met spoed opgenomen werd in het ziekenhuis.
dan denk je dat je het voor bent en dat dat niet gebeurt,(je schrijft hem al in voor het voorjaar voor het zorgtehuis) ,maar het onverwachte gebeurt dan altijd en overal.
Het kan confronterend zijn als je het ziet heel her-ken-baar.
Vandaar dat we de NVVE ook hebben ingeschakeld voor de papieren omdat die ondertekend moeten zijn door vader. Maar dit is weer een ander verhaal.

 

Dementie en Euthanasie .

Dementerende kunnen heel langzaam of als je in de versnelde face zit steeds minder functioneren. Ze zijn afhankelijker geworden en vragen veel aandacht van de partner en kinderen,wat al vaak een probleem en frustratie oplevert bij de persoon in kwestie die al een voor traject door loopt waar NIEMAND iets vanaf weet. Zoals we gezien hebben in het filmpje hierboven. Het is het LIJDEN wat ze ondergaan, ook al zitten ze stil voor zich uit te kijken/agressief zijn en niet meer reageren zoals ze voorheen deden. Het lijkt wel of de levens vreugde is weg genomen, maar je hebt ook de kant van vreugde als een kind. maar hoe ga je ermee om en is het bespreekbaar in het gezin dat is een hele grote vraag ?

Vandaar dat ik het https://www.takecare4.eu/hallo-en-daar-is-het-dan-2/ dat je daar Gratis mag downloaden al een ondersteuning kan zijn. En al vragen beantwoord waar je misschien mee worstelt. Maar je ook een nieuwe kijk en uitdaging geeft aan het voorbereiden van De Eigen Begrafenis. het hoort bij het leven ook dit stukje. En het is toch geweldig om samen dat te doen en het is dan geregeld geheel naar de WENS  van de Persoon in kwestie.Je bent dan al een stukje in een rouwproces niet alleen de partner maar de kinderen,kleinkinderen en de Persoon in kwestie ook .Het is zwaar dat geef ik toe maar het geeft ook een soort van rust/vrede en vreugde met zich mee.

De vraag passeert de revue van WIL IK DIT WEL ,WIL IK DIT NOG en KAN IK DIT. Als je weet dat er een mogelijkheid bestaat om Euthanasie of Hulp bij Zelfdoding te krijgen ; Wat doe je dan ?! Je hoeft echt geen Kanker te hebben of een andere Ongeneeslijke Ziekte het kan ook bij deze ziekte hoor. Je kunt hier veel op internet vinden en ik ga over de Dementie nu omdat mijn vader het heeft. We hebben vaak hierover gesproken,en de NVVE om inlichtingen gevraagd.

Het is nu een verandering aan het onder gaan van onder de tafel vegen is het nu op tafel gelegd.

Het gaat om de Wilsverklaring en dat weten veel mensen niet ,het is er wel en is wettelijk.

Ik laat jullie graag kennis maken met deze filmpjes en NVVE

Deze is van Paul van Eerde “” Voor dat ik het vergeet” hij had Dementie , samen met NVVE hebben ze de documenteren gemaakt om mensen er op te wijzen hoe en wat ,nu de NVVE er is is het een stuk gemakkelijker maar toch . kijk maar eens ;

Door in gesprek te zijn met de persoon en partner ,de kinderen kan ook dit Laatste van de Levens-face Wens een mooi einde krijgen. Ik bespreek dit ook in mijn 2 de boek die je op de site Gratis kunt downloaden. Het gaat over de voorbereiding van Sterven, begrafenis maar ook  Rouwen, Zelfmoord en  Euthanasie komt voorbij. Mochten er vragen zijn of je hebt hulp nodig ; met de Wilsverklaring , Behandelverbod, Volmacht de papieren die ingevuld dienen te worden help ik je graag ,maar ook Het luisterend oor is aanwezig voor een gesprek en de gedachtegang zichtbaar te laten worden en verwoorden.

 

Ik geef Huiskamer lezingen hierin, voor Jezelf en bij jezelf is en blijft, en zeker in de begin face, met de mensen die je lief hebt.

Wil jij reageren hierop ga dan naar ons Forum.

Ik kom je graag tegemoet om je te ondersteunen.

Ook worden er lezingen gegeven over Dementerende en hoe er mee om te gaan.

Hier staan de partner, familie en vrienden centraal.

Voor meer informatie kun je me altijd bellen.

Deze hebben mensen van de Alzheimer Vereniging Nederland al in de lucht, klik hierop.

https://www.facebook.com/AlzheimerNederland

Moge je deze informatie ondersteuning en kracht geven als je in deze situatie bent.

Warme Hart Groet, Patricia.