De West Papoea vraagt ………

Hallo en een Goedemorgen deze Zaterdagochtend,

De Papoea wat weet ik eigenlijk van dit volk en deze cultuur? En wat is de plaats en aandeel van Nederland hierin.Een mooi land met ruige en fijne natuur.

download (4)

www.papoeakunstopboomschors.nl

De Papoea’s zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland Nieuw-Guinea en enkele naburige eilanden. Ze wonen verspreid over twee landen; Indonesië (de provincies Papoea en West-Papoea, voor 2000 samen Irian Jaya) en Papoea-Nieuw-Guinea. Daarnaast wonen er door emigratie Papoea’s in de westerse wereld, vooral in Nederland.

De west Papoea vraagt onze aandacht eigenlijk is het voor heel deze cultuur de verschillen ,normen en waarde, wat doen ze elkaar aan ,ook hier is een chaos.

De bewoning over een periode van tienduizenden jaren heeft geleid tot een grote diversiteit aan volken en talen, wat verder werd vergroot door de komst van de Austronesiërs en in de recente geschiedenis de kolonisatie van Europeanen en Indonesiërs.

Het westelijk deel van Nieuw-Guinea was vanaf het eind van de negentiende eeuw tot aan de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 een deel van de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië. Tussen 1949 en 1962 was het onder de naam Nederlands Nieuw-Guinea een overzees gebiedsdeel van Nederland. Na een halfjaar onder het bestuur van de Verenigde Naties (UNTEA) geweest te zijn werd dit deel van Nieuw-Guinea op 1 mei 1963 overgedragen aan Indonesië. Daar werd het een provincie van onder de naam Irian Barat, en vanaf 1970 Irian Jaya.

Nuvola single chevron right.svg Zie ook de sectie Overdracht aan Indonesië in het artikel Nederlands Nieuw-Guinea

Voor de overdracht aan Indonesië en vooral ook daarna en tot op heden wordt er door de Papoea’s om onafhankelijkheid gevraagd van Indonesië, die door hen wordt gezien als de bezetter. Vanaf 1965 was het de Organisasi Papua Merdeka (OPM) (Organisatie voor een vrij Papoea) die vanuit de binnenlanden van de Vogelkop voor onafhankelijkheid streed. Op 1 juli 1971 riep het OPM de onafhankelijkheid van de Republiek van West-Papoea uit. De gewapende tak van het OPM hield rond deze tijd op te bestaan, ook al wordt het OPM nog steeds als symbool van een vrij Papoea gezien. De gewapende strijd werd voortgezet door onder andere de Tentara Pembebasan Nasional (TPN) (Nationaal Bevrijdingsleger) en de Pasukan Pembebasan Nasional(Papenal) (Nationale bevrijdingstroepen), die vooral in het grensgebied van Papoea-Nieuw-Guinea actief zijn. Ook streven de Papoea’s met diplomatieke middelen naar onafhankelijkheid, onder andere bij de Verenigde Naties en het Amerikaanse Congres, hun zelfbeschikkingsrecht blijven opeisen. De vertegenwoordigers van de Papoea’s komen samen in het Papoeacongres.

read more en bron info = Wikipedia 

 

 

m1fz0xeaek57

http://www.nufoto.nl/fotos/253360/landelijke-campagne-voor-eerlijk-referendum-west-papoea-.html

Oké we zullen eens verder neuzen, en kijken waar het ons heen brengt.

Bekijk beelden van het politiegeweld (©SBS TV/West Papua Media, WARNING: DISTURBING CONTENT)

bron ; http://www.survivalinternational.nl/nieuws/7880

En iedere keer komt er religie in voor HOE is het toch mogelijk wauw wat een power heeft die religie ,als dat er niet was was het een stuk vrediger denk je ook niet ? 

Daarom vraagt ook Papoeahuis jullie aandacht;

De Samenwerkende Organisaties voor West Papua (SOWP) starten een burgerinitiatief. Zij vragen hiermee aandacht voor de huidige mensonterende omstandigheden van de Papoea’s. Hun doel: De regering laten onderzoeken of de huidige dramatische situatie van de Papoea’s te maken heeft met het feit dat de Papoea’s nooit eerlijk de kans kregen zich vrij uit te spreken over hun eigen toekomst. In 1969 werden ze gedwongen zich aan te sluiten bij Indonesië.

De samenwerkende organisaties voor West Papua maken gebruik van een burgerinitiatief. Dit is een wettelijk geregelde mogelijkheid om de Tweede Kamer een debat te laten voeren. Het onderwerp mag dan de laatste twee jaar niet aan de orde zijn geweest. Daarvoor moeten 40.000 handtekeningen verzameld worden.

De SOWP wijst op verschillende misstanden in West Papua, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea. Door massale transmigratie zijn de Papoea’s een gediscrimineerde minderheid in eigen land geworden. Er is sprake van moord, marteling, verkrachting en verdwijning. Journalisten en mensenrechten-organisaties hebben officieel geen toegang tot het gebied. Toch worden door onder meer Amnesty International en Human Rights Watch regelmatig rapporten gepubliceerd over schendingen van mensenrechten.

In de binnenlanden bestaat een chronisch gebrek aan goede voorzieningen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. De kindersterfte is er buitengewoon hoog. Eeuwenoude bossen worden opgeofferd aan winning van hout, gas en olie. Papoea’s profiteren hier nauwelijks van en worden slachtoffer van dit beleid. De Speciale Autonomiewet die Papoea’s meer mogelijkheden zou moeten geven, functioneert niet.

Nederland heeft tot 1963 het bewind over de Papoea’s gevoerd. Volgens de SOWP heeft onze regering de morele plicht zich intensief in te zetten de feiten en gevolgen openbaar te maken rond de gemanipuleerde Act of free choice in 1969. In 2005 gepresenteerde prof. P.J. Drooglever zijn historische studie ’Een daad van vrije keuze’. De studie werd in opdracht van de Tweede Kamer uitgevoerd, maar is nooit in het parlement behandeld. In deze studie wordt aangetoond dat een streng geselecteerde groep Papoea’s met het mes op de keel werd gedwongen voor aansluiting bij Indonesië te stemmen.

De SOWP is van mening dat de buitengewoon slechte humanitaire, sociale, economische en culturele levensomstandigheden voor een belangrijk deel zijn veroorzaakt door het feit dat de Republiek Indonesië de Papoea’s de beloofde zelfbeschikking heeft onthouden. Daardoor zijn Papoea’s nooit in staat gesteld zichzelf te besturen. Nederland dient bij te dragen aan de kwaliteit van het leven van de Papoea’s.

Hier vind je meer info en kun je het pdf downloaden http://www.papoeahuis.nl/index.php/burgerinitiatief-west-papoea

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Gffso-fPxzs

Zo kun je ze steunen. een power Burgerinitatief voor West Papoea.

Thanks voor het lezen en de aandacht die jullie het geven deel het rond aub.

Een fijne zaterdag voor ieder.

Warme Hart Groet