Leven met een Narcist

Hallo jij daar,

Wat doe je als je weet dat iemand Narcistisch is in zijn uitlatingen en in omgang is. Hoe Kun je ermee omgaan, maar vooral wat doet het met de persoon in kwestie, en de persoon die eigenlijk het slachtoffer is geworden ervan.( een partner of kind /familieleden.) Hoeveel emotionele schade kan het geven in de omgeving door dit gedrag die de persoon uit tegen je? Wat doet het met een gezin enz. Je hoort er niet vaak iets over, en eer dat je zelf zover bent om de stappen te nemen om weg te gaan, hoe verlopen die wel niet. Als je het gedaan hebt geeft het een bevrijdend gevoel een licht gevoel, dn kan ook de verwerking starten van de schade die wel degelijk aanwezig is. Ik noem het vaak Psychische mishandeling ; je ziet het aan de buiten kant niet, binnen zitten de diepe wonden en de gebroken zielstukken. Des te meer om er eens even stil bij te staan.
Het gebeurt vaker dan menig weet.

SAM_0286

We zullen de naam eens gaan bekijken ;
NAR- CIS – TICH =
NAR = een masker dragen persoon, haal voor je geeste oog/denkbeeldig een NAR in je denkbeeld wat doet die ; allemaal gekke dingen om je aan het lachen te brengen. In deze kwestie een aan een schakeling van leugens en bedrog. De eigen leugen gaan ze zelfs geloven. Dat is nodig voor de buiten wereld voor familie, vrienden en bekende om zowel ook als slachtoffer te zijn, belangrijker nog om zo over te komen. Over het algemeen kun je met ze lachen, ze zijn behulpzaam en zijn heel ruimtelijk aanwezig. Je merkt ze echt wel op. Zo lang je maar met hun mee buigt en mee gaand bent.
Ze hebben een kort lontje dus ze vatte gauw vlam om het zo maar eens uit te drukken, vooral in woede en zeggen vaak dingen die ze daarna meteen weer vergeten zijn ( zich niet kunnen herinneren en NIET WILLEN HERINNEREN). In blinde woede kunnen ze reageren bij tegen-spraak die jij geeft aan hen.
Ze kunnen zich totaal niet inleven in iemand anders, bijv; iemand pleegt zelfmoord hun reactie = “ wat een eikel, en stommerik, niet goed wijs. “ punt. Geen inlevings-mogelijkheid hebben ze hierin. Geef jij tegen woord en Zeg je dat het anders in elkaar zit dan willen ze dat niet ver/aannemen en al zeker niet empathie tonen.In hun ogen zijn dat ZWAKKELINGEN. Dit kan een fikse discussie opleveren met de nodige woede die mee gaat spelen.
Dit is een voorbeeld oké, ik zal er nog een geven ; een beroeps keuze die iets lager is zoals werken voor de Risse of een buitenlander zijn, daar hebben ze zonder pardon gewetenloos een oordeel over.
Dus hun spel is zo verwikkelt in een onberekenbaar of egocentrisch dat zelfs de omgeving er last van kan hebben. Ze verbuigen al het ware alles naar hun toe zodat het hun uitkomt en zo het beste voor hun zal zijn in welke benaderingswijze /optiek dan ook.
Een NAR in NEGATIEVE ZIN eigenlijk.
CIS-TICH = DREIGCULTUUR IN HET EXTREME IN UITING VAN GEDRAG naar andere toe. Kan in de vorm van geweld zijn. (sadistich,extrimistich,rasistich enz.)

Ik zal je een paar herkennings-punten geven ;
*Gewetenloos of gebrekkig geweten hebben,* nooit tevreden zijn; ziekelijk jaloers,* op zich zelf gericht,* achterdochtig ; terwijl ze vaak zelf het wel doen ? Bijv; vreemd gaan of stelen dealen enz,* streven naar MACHT en seksuele heerser zijn,* normen en waarde steeds veranderen, * negatieve instelling hebben, * niet willen weten wat ze je aandoen of geen zielsbewustzijn hebben,* altijd hun zin doordrijven, snel boos zijn,* neiging tot slaan van onmacht, ( in een on-controleerbare zelfbeheersing gaan ze over tot slaan,* vaak een beroep hebben waar veel macht uitstraling heeft om zich zo erachter te verbergen. ( denk bijv aan ; politie,justitie,leger, mochten ze in bezit zijn van een wapen of iets dergelijks dan manipuleren / intimideren ze graag mee en zwaaien er mee in het rond,dealers,moordenaars,leerkracht,rechters ),* niet voor rede vatbaar,* geen empathie hebben ,* laat een spoor achter van gebroken harten !?,* claimend en bezitterig,* dwingend en ongeduldig, * biet haast nooit zijn excuses aan, enz. Dit is een reeks aan puntjes die in de persoonlijkheid naar voren komen en erboven uitsteken als het ware,* hele hoge eigendunk,* meester in manipuleren,* vernederend,* verlagend,* beledigend en kunnen heel goed negeren.
Dit kan in ernstige gevallen een stoornis zijn, dus de persoon in kwestie heeft er niet echt weet van zijn eigen gedrag die het uit. Onvermogend of onwillige/ verschillig tegen over anderen. In dit geval heb je hier ook weer niveau verschillen van de ernst, hoe ziek iemand eigenlijk is.
Je ziet het ook vaak terug in de vorm van ernstig pesten. Zoals ze eigenlijk al vaak de revue hebben laten passeren ; op school en op tv, facebook enz., Zo vertel ik het vaak de kinderen niet, neem het woord van een NARSIST niet eens in mijn mond. Maar geef voorbeelden van ; Vaak hebben ze een aantrekkingskracht van onweerstaanbare uitstraling en kunnen zo goed de persoon in pakken als het ware dat ze daardoor zo overtuigend zijn ook al zegt je onderbuik gevoel je heel iets anders.?! Je volgt die persoon ook nog eens en doet alles wat die zegt ! Zo niet dan krijg jij de uitbrander?! We weten als geen ander dat PESTEN de nodige aandacht heeft NU maar dit heb ik nog nergens terug gezien. Terwijl het er wel is. ( Vandaar kan het project SEE YOU 2 zo confronterend zijn )

We kunnen overal wel een woord aan hangen maar dan verliezen we de essentie waar het omgaat uit het oog en dat gebeurt veel te vaak. Een gedrags-stoornis kan vele gezichten hebben maar meestal zijn ze ANGST OVERBRENGEND, EN VOOR HET SLACHTOFFER HEEL INGRIJPEND.HET SLACHT OFFER VERLIEST OVER HET ALGEMEEN ZIJN EIGENWAARDE.

De onderdrukking die de persoon weergeeft is zo beangstigend , het bekruipt je als het ware ,dat is hoe kinderen het beschrijven. Bij volwassene bekruipt het vaak als de liefde en dan verliest het ware gezicht en doordat het je bekruipt zie je het niet eens.LIEFDE MAAKT BLIND. Net zoals het een kind van je kan zijn die je zo manipuleert en de zaak bestiert dat andere het zien en zelf (vaak ) niet of je wilt het niet zien dat is ook een mogelijkheid. Dan heeft de ANGST je zo in zijn greep dat je het niet kunt zien.

Vaak komen de woorden dan voorbij als; Het is een niets nut, kan niks en zal nooit niks worden, is een slappeling.
De Narcist kan het slachtoffer zo onderdrukken dat het zichzelf geheel niet meer kent en geheel kwijt is. Zowel op school slechte resultaten behaalt en de oorzaak heel ergens anders gezocht wordt?, vaak niet opkomen dagen op school, geen verantwoording meer kunnen dragen en uitdragen. Een vlucht gedrag laten ZE zien. De onzekerheid is zo groot dat ze zich geheel terug trekken of net tegenover gesteld veel ruzie en buitensporig gedrag schreeuwend om aandacht. Zo in stilte kan een Narcist manipuleren oftewel Psychische mishandeling noem ik het vaak.
Het kan een kind zijn die slachtoffer ervan is maar ook een partner of zelfs als ouder zijnde kun je ook het slachtoffer zijn als je kind deze symptomen heeft. We zeggen dan ook wel eens ; “het terroriseert het gezin.”
Dus heel goed kijken en op de signalen letten is o zo belangrijk.

Maar wat als je partner zo is?

Ja, dat duurt even voor jezelf erachter komt. Je verliest jezelf. Het sluipt er als het ware in,dat is hierboven ook al aan getipt. Je krijgt geen gehoor bij vrienden. Familie wel als zij zelf ook alert zijn op een uiting van gedrag vaak worden deze dan ook heel erg beledigd. Vooral als de persoon in kwestie die slachtoffer is een lid is van de familie, die kunnen ze als het ware ondersteunen en geloven. Ze zijn hun vertrouwen vaak in de sommige mensen kwijt door de leugens en bedrog van de ziekelijke partner. Het slachtoffer krijgt vaak te horen; ik laat me niet zo behandelen zoals jij je laat behandelen ? ben je mal. Je bent al zo gekwetst en kwetsbaar in deze face,omdat je jezelf geen hou vast meer geeft in vele dingen. Ook niet in geloofswaardigheden in jezelf of in iemand anders. Je bent als het ware een heel stuk grip van het leven kwijt. En dat het moeilijk is, dat is wel zeker. Eerst gaat het om jouw dat je herstellen moeD ( met een D die heb je nodig moed) en krachtig in je eigen Ik staan, dan de bewijzenfase er en vertrouwensfase om weer terug te veroveren en zo de ANGST weg te laten vloeien.
Dat geeft de Kracht om er een punt achter te zetten van de Relatie die ze met hun Narcistische partner hebben, brengt veel teweeg. Het kan zowel mannelijk als vrouwelijk zijn hoor. Narcistische persoonlijkheidsstoornis of uitingen hiervan komt in de meerderheid bij mannen voor. En denk dan met pieken in de pubertijd- 2 jeugd( 40/50 jaar)

Dus vraag jezelf dan eens goed af ; KUN JIJ MET EEN NARSTIST LEVEN ?? KUN JIJ JE KINDEREN BIJ EEN NARSTIST ACHTER LATEN als die er zijn??

Dat is zo belangrijk om dit ook meerdere malen de revue te laten passeren bij jezelf. Weet dat in de meeste gevallen een scheiding gaat plaat vinden want een narcistisch gedrag zal of nauwelijks kunnen verdwijnen. Vraag je zelf ook af ; *Hoe zijn de spijtbetuigingen, en het drama ervan waar het mee gepaard gaat. En de conflicten of vernederingen die er zijn, zijn ze een paar dagen weg en plof daar zijn ze weer ,* ben jij een gevoelig of kwetsbaar persoon dan ben jij een potentiële prooi voor haar of hem.
Kijk en ben alert op de gedragen van de kinderen als ze erheen gaan, mocht je gescheiden zijn, HOE ZE WILLEN GAAN OF NIET WILLEN GAAN. Dwing ze nooit. Maar luister naar je kind, laat ze met een advocaat praten zodat ze weten wat hun eigen rechten zijn ook al zijn ze nog maar een kind. Een weerbaarheidscursus zal goed doen.

Deze kinderen zijn vaak sneller volwassen als een ander, helaas wordt dat niet gezien. Dit kan daarom ook grote gevolgen hebben, op school en de leef omgeving van het kind zelf. De traumatische ervaringen die het ondergaat. Zich constant overeind houden, en vooral ZICH ZELF niet verliezen. Verantwoorden in veel dingen, zoals liegen tegen de ander ouder. In plaats vertellen wat er werkelijk is gebeurt het is en blijft toch hun andere wederhelft in ouder zijn. Die ze toch heel veel lief hebben. Vaak worden ze alleen gelaten in huis, of worden net meegenomen naar iets waar ze niet thuis horen.
We beschermen onze kinderen voor porno/seks op het internet maar geven geen bescherming in de werkelijke wereld? Waar of waar ?!! We proberen het wel toch!

Deze slachtoffers van kinderen schreeuwen inwendig om hulp, en als ze hun mond op den doen wordt er vaak geen begrip getoond want de Narcist is een nar in dit soort dingen om alles zo te verdraaien en om te buigen dat het slachtoffer ook de dader is?!! Zo geraffineerd kunnen deze personen het brengen voor de buitenstaanders.
Zo kunnen kinderen hun eigenwaarde nog meer kwijt raken of helemaal en gaan het criminele pad op, ze kunnen het niet meer hendelen en kunnen zelfs zelfmoord plegen of zich zelf pijnigen als gevolg hiervan.
Ook een volwassen slachtoffer kan met dit te maken krijgen hij of zij zoekt toevlucht in drank-drugs-zelfmoord.
Helaas is er vaak geen hulp voor deze mensen die het veroorzaken en kunnen we hier wel van een dader spreken. Ik denk het niet, in die wereld van die persoon zou ik niet willen leven een dubbel leven eigenlijk. Ze zijn zelf slachtoffer van niet gehoord en gezien als kind -zijn -de al, misschien een hersenvlies ontsteking of ernstig oorpijnen gehad, dat dit in de verte een oorzaak kan hebben van dit gedrag tenslotte, waar niemand meer aandacht voor heeft. Maar wel degelijk een effectief aspect kan zijn. Die persoon in kwestie is zowel slachtoffer als dader ?! Poe en dat is nogal wat of niet dan?!!

Dus; ZELF HET HEFT IN HANDEN NEMEN. Zelf veranderen door te stoppen met denken dat het anders zal worden, stoppen met je te laten vernederen, stoppen met…….. Zoek zelf hulp bij familie die je ondersteunen. Zodat je wonden kunnen helen op je ziel. Geen BEWIJZEN NAAR DE ANDERE FAMILIE of vrienden toe dat is haast onmogelijk. Hou de EER aan jezelf. Overtuig je zelf dat je wel waart bent en niet de Instantie bijv; jeugdzorg of relatietherapeut die meestal een hele andere kijk op deze problematiek hebben. Daar wordt je meestal het slachtoffer en ben jij de BOEMAN in plaats van anders om. Dan krijg je nog een knak of je kind wordt in een pleeggezin geplaatst wat totaal overbodig is. En dan ? Ben je verder van huis.
NEE,Kijk naar de hele situatie wat zich afgespeeld en vraag jezelf af ; hoe heeft het jouw zwakte sterk gemaakt naderhand zodat jij de stap kon zetten om weg te gaan ,te kiezen voor jezelf en je kinderen beschermen. Durf je Nu wel NEE te zeggen en voor je mening en in je tegenspraak te staan. En ook te blijven staan !! ZO gaat de persoon in kwestie je langzaam los laten want jij bent geen prooi meer voor hem/haar, ook de kinderen niet meer. Die leren van JOUW gedrag en zien dat het wel kan , dat ze er wel mogen zijn, dat ze wel een eigenwaarde mogen bezitten, dat ze wel een mening mogen hebben en dat ze die mogen uitspreken.
Dat is voor als er kinderen in de realatie zijn heel belangrijk een weerbaar heidscursus is in dit geval een uitkomst. Dan gebeurt het spelenderwijs dat ze hun eigen mannetje staan met empathie en rekening houdend met een ander zonder. zichzelf uit het oog te verliezen en respectvol met elkaar omgaan in ACCEPTATIE VAN ELKANDER. ( niet alleen voor kinderen maar voor volwassenen ook )

Dat is voor hun EIGENWAARDE heel helend en ook als ouder zijnde je leert van elkaar. En kun je toch liefde naar hem sturen zodat die persoon in een warme deken gewikkeld mag worden wat ten goede zal komen voor de inzichten en zelf-genezing van die persoon die je infeite zo kwetst en laat het bij die persoon in plaats van dat je dit op je schouders neemt. Zo kan de verhouding onderling toch nog functioneren je bent op je hoede, en dat dien je je leven lang te zijn bij een persoon die een narcistisch gedrag heeft.
Verwar dit niet met meerdere persoonlijkheidsstoornissen dat is een heel ander verhaal. Je erin verdiepen en erover te lezen helpt ook dan in veel gevallen. Je voelt je begrepen ook al is het maar een papier die die woorden heeft van de waarneming van de situatie waar jij in zit, dit is een steun voor je in je verdere proces. ZO zijn er ook wel lot genoten te vinden die er ervaring mee hebben en zelf het ondergaan hebben, leeftijd doet er niet toe. De steun die je elkaar geven kunt is bevrijdend. Je bent echt niet de enige hierin.

Weetjes die ondersteunend zijn voor je;
http://www.boekscout.nl/shop/ViewProduct.aspx?bookId=3642
http://hennybos.com/codependentie/het-herkennen-van-een-narcist
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dissociatieve_identiteitsstoornis