Gek, gekker, gékst

Dierenopvang t Noordbroek

Afbeelding kan het volgende bevatten: hond

We stellen u en jou voor aan kleine Marny (foto), deze teckel baby van op de foto +- 2 maanden jong verbleef recent bij ons in de opvang, samen met haar (black and tan) zusje Gaby en volwassen maar daarom niet minder schattige teckel individuutjes Aaron en Norah. Er was ingegrepen in hun leven, omdat het allemaal doffe doffe ellende was.
We mochten ze helpen aan een nieuwe start ❤️.

Babies Marny en Gaby vertrokken direct naar een gastgezin en Marny viel op. Ze had/heeft een afwijkende oogstand en al snel was er ook de verdenking dat ze doof was. Sowieso zou verder onderzoek nog volgen voor alle teckels bij onze dierenarts, maar toen we de dames en heer al wel alvast voorstelden, waren daar Teckel kenners en liefhebbers die ons meer duidelijkheid konden geven over Marny en haar genen en gezondheid (waarvoor nogmaals dank)!

Marny bleek een zogenoemde ‘Double Dapple’. Wanneer men de vachtkleur tijger x tijger (ook wel merle x merle) kruist, ‘krijg’ je honden(kleurtjes) als Marly.
En klaarblijkelijk, is daar een markt voor..

Dát deze teckels vaak ernstige gezondheidsproblemen hebben of ontwikkelen, varierend van doofheid, blindheid (regelmatig ook beide), hartkwalen en neurologische problematiek, dát weten de fokkers maar boeit deze fokkers (ze verdienen de naam fokker eigenlijk niet), geen zak, schokkend genoeg.

We zijn nu dan ook bij de titel van deze post aanbelandt, waarom doen (on)mensen dit honden bewust aan? Arme, arme Double Dapple’s.
Er worden zieke hondjes gefokt, willens en wetens mensen, willéns en wétens (!), waar ook nog eens veel geld voor wordt gevangen en wordt betaald door naar wat we hebben begrepen, te vaak nog onwetende mensen. Die in feite een gehandicapte pup mee naar huis nemen.

Dieptriest.

Wat misschien nog wel een beetje triester is en de overtreffende trap van gek wat ons betreft, is dat we ons hebben laten vertellen en ook zelf hebben geconstateerd, dat er wel degelijk ook een markt is, kopers zijn, die weten van de gezondheidsproblematiek, maar kleur verkiezen bovén gezondheid. Simpelweg gewóón een Marly teckel willen, de (on)gezondheid van een hond ondergeschikt vinden.

We hebben daar eigenlijk verder geen geschikte tekst voor dus houden het maar in lijn van de titel van de post; knéttergek. Noem ons naief, maar we waren en zijn wederom verbijsterd door deze vorm van het bewust creeren van leed. Niet te filmen.

Ons hoofddoel in deze is dan ook om (onwetende) mensen te waarschuwen. Ziet u, zie jij, waar dan ook, een aangeboden nestje teckels waarvan een pup of pups lijkt/ lijken op Marny, of andere Double Dapple’s die op internet te vinden zijn, laat alle alarmbellen dan afgaan en laat je/u niet met deze ‘fokker(s)’ in! Een gewaarschuwd mens telt voor twee..

We eindigen waar we begonnen, en dat is bij kleine, dappere Marny. Het kleine meisje bleek inderdaad doof en heeft een oogafwijking, maar ziet (nog) wel en is ondanks voorgaande een nog vrolijk en mega nieuwsgierig, blij en knuffelig eitje!

Er meldde zich tot onze vreugde al heel gauw een enorm teckel liefhebbend en kennend gezin. Lieve mensen met een stabiele roedel, die eerder een herplaats Double Dapple teckel in hun hart hadden gesloten, toen de eerste (onwetende) eigenaren de medische zorg voor desbetreffende teckel niet aankonden. Ondanks alle goede zorgen, overleed dit teckelmaatje door medische Double Dapple problematiek te vroeg.

Nóóit weer een ‘dd’ teckel, dachten zij. Want bij lieve, weldenkende mensen gaat gezondheid natuurlijk altijd boven uiterlijk en is (te vroeg) afscheid moeten nemen van een hond heel verdrietig.
Tot ze Marny voorbij zagen komen en dachten wat wij dachten; zij moet op een plek terecht komen met stabiele soortgenootjes, waar ze zich aan op kan trekken en vooral óók bij mensenmaatjes die weten waar ze aan beginnen, kennis hebben van én de kwaliteit van leven kunnen en willen blijven monitoren en waarborgen. Want hoe hard ook, er is een aannemelijke kans dat Marny niet (gezond) oud gaat worden.. En dat is een hard gelag wanneer je als mensenmaatje het kleine, vrolijke knuffeltje aan het spelen en ouwehoeren ziet.

Dapper, lief en mega bijzonder vinden wij het.
Dat wij, of eigenlijk onze dieren, altijd weer zulke mensen treffen. Onbaatzuchtig, liefdevol en verstandig. Deze mensen maken zó goed wat andere mensen maximaal en hardgrondig verpesten. We zijn erg blij dat ze op het pad van Marny kwamen.

Een (positief) verschil maken, dat kan al door alleen maar deze post te delen. Opnieuw voor bewustwording. En voor alle onschuldige, dappere Marny’s. ❤️

Het fokken van Double Dapple’s zal pas stoppen wanneer er geen ‘markt’ meer voor is. Laten we ons daar met zijn allen op deze wijze een klein beetje voor inzetten.

Team Noordbroek