wereldwijde social media censuur en Europa toont interesse

Israël eist wereldwijde social media censuur en Europa toont interesse

Gilad-ErdanThe News Oberserver Online melde gisteren dat de Israëlische minister van veiligheid Gilad Erdan een plan heeft gepresenteerd om alle social media wereldwijd te censureren. Hij dringt aan op een wereldwijde coalitie om elke vorm van kritiek op Israël te kunnen bestrijden. Het bericht is oorspronkelijk afkomstig van timesofisrael.com en stamt al uit oktober 2015. Het bericht komt mij echter nu pas onder ogen. Zo ziet u maar hoe dergelijke belangrijke berichten totaal uit ons gezichtsveld gehouden kunnen worden. Of misschien heb ik gewoon niet goed opgelet. Volgens Erdan zou er steun voor zijn plannen bestaan binnen de Europese Unie. Natuurlijk horen we hiervan niets in de media. Zoiets wordt er ongetwijfeld zonder al te veel media-aandacht door gedrukt.

Het plan zou zijn ontstaan nadat een zoon van een man uit Jeruzalem zou zijn omgekomen in een terreuraanslag. De omgekomen man, Richard Lakin, was een in de VS geboren onderwijzer en vredesactivist. Hij werd op 13 oktober 2015 neergeschoten en serieus verwond. Twee weken later stierf hij aan zijn verwondingen. Zijn zoon Micah Avni, startte een campagne waarmee hij 20 duizend klachten tegen Facebook verzamelde, omdat zij zich schuldig zouden hebben gemaakt van ‘aansporing’. Tijdens een Knesset hoorzitting in november, betoogd Avni dat social media platforms zoals Facebook, YouTube en Twitter, die vrijwel iedere dag door miljoenen mensen worden “bewoond”, moeten worden behandeld als landen of continenten. Dat betekent dat het noodzakelijk is om sociale media te reguleren op dezelfde manier als hoe landen gereguleerd worden.

We kunnen ons natuurlijk afvragen of we niet een Mossad hand moeten zien in een dergelijke aanslag en de daarop volgende tumult. Er is in ieder geval een prachtig alibi (al dan niet zelfgeschapen) om een dergelijke draconische wereldwijde censuur op te tuigen. Het is in ieder geval glashelder dat deze vermeende aanslag door minister Gilad Erdan aangewend wordt om wereldwijde censuur op social media in te kunnen stellen.

Nu kunnen we ons natuurlijk sowieso achter de oren krabben over wat er al niet aan censuur plaatsvindt op Facebook. Bij artikelen afkomstig van deze site staat bijvoorbeeld standaard de vraag of u zeker weet dat u deze onveilige link wilt volgen. Er is een verschil tussen wat men allang doet en datgene waarvoor men zich graag juridisch in wil dekken. Je wilt natuurlijk wel dat schrijvers die iets te veel waarheid onthullen, juridisch correct en ongebreideld in de cel gegooid kunnen worden.

Bron linkvermeldingen: newobserveronline.comtimesofisrael.com