Volgens topeconoom Joseph Stiglitz moet de Unie dringend komaf maken met de euro

Topeconoom maakt brandhout van de euro

Volgens topeconoom Joseph Stiglitz moet de Unie dringend komaf maken met de euro

2Econoom Joseph Stiglitz. ©Photo News

Heeft de eenheidsmunt van Europa wel een betere – en vooral economisch sterkere – plaats gemaakt? Volgens Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz alvast niet. Volgens de econoom is er dan ook maar een manier waarop de EU zichzelf nog kan redden: weg met de eenheidsmunt. Dat schrijft De Standaard vandaag.

In zijn nieuwe boek ‘The euro and its threat to the future of Europe’ laat Joseph Stiglitz zich bijzonder kritisch uit over de Europese eenheidsmunt. Volgens de econoom heeft de invoer van de euro de crisis niet verbeterd, maar net verergerd. Een eerste fout die werd gemaakt ten tijde van de invoer van de euro was dat men koos voor één munt die overkoepelend moest werken voor een bont amalgaam aan landen, die elk een eigen economisch en politiek systeem hadden. Door bovendien op alle landen eenzelfde streng besparingsbeleid toe te passen, zou Europa ervoor gezorgd hebben dat de kloof tussen de landen die de crisis goed doorstaan hebben en die met een minder sterke economie, nog groter is geworden.

SHARE

Door alle lidstaten aan eenzelfde streng besparingsbeleid te onderwerpen, vergrootte de EU de kloof tussen landen die de crisis goed doorstonden, en zij die dat niet deden

Bovendien wijst Stiglitz ook op de getroubleerde onderlinge verhouding van EU-lidstaten doordat sommige zwakkere economieën in de schuld komen te staan bij landen met een sterker economisch systeem. “Zodra de ene EU-lidstaat bij de andere in de schuld komt te staan, verandert de eurozone van karakter”, zo schrijft hij in zijn boek. “Wie de schulden controleert, controleert ook de politieke soevereiniteit van de schuldenaars.” De situatie in Griekenland bleek van dat laatste tot nu toe het meest erbarmelijke voorbeeld.

Oplossingen 

Grieks premier Alexis Tsipras. ©AFP

Wat Europa te doen staat, wil het zichzelf nog redden uit deze erbarmelijke staat van economische ondergang? Fundamentele hervormingen doorvoeren op vlak van de eurozone en de gevoerde monetaire politiek. Volgens Stiglitz zou Europa best haar huidige besparingsbeleid laten varen en een bankenunie invoeren. Een tweede optie zou zijn om de euro van nu te vervangen door een flexibele variant waar bijvoorbeeld een Duitse euro een andere waarde zou hebben dan een Griekse. Op die manier kunnen zwakkere economieën hun munt devalueren om op die manier hun competitiviteit op te krikken en toch niet uit de eurozone te vallen.

Wanneer al deze minder drastische maatregelen mochten falen, is er volgens Stiglitz nog een laatste oplossing: de euro laten vallen in wat hij noemt ‘een vriendelijke echtscheiding’. In dat scenario zal het of de euro, of de Unie redden zijn. Beide lijkt hem onmogelijk.

BRON