Kans op een Amerikaanse recessie gestegen tot 80%, Europa 70%

Toegevoegd door JDreport 29 augustus 2019,

Mediamodifier / Pixabay

Dat is wat het Duitse Allianz Global Investors heeft berekend. De periode wanneer die recessie wellicht zal plaatsvinden? Binnen de 12 maanden, te rekenen vanaf augustus 2019.

Allianz GI is een wereldwijd vermogensbeheerbedrijf met meer dan EUR 500 miljard aan activa voor rekening van institutionele en particuliere klanten.

Het is eigendom van de wereldwijde financiële dienstengroep Allianz.

Half vol of half leeg?

Neil Shearing, chief economist bij Capital Economics Group, is nog niet overtuigd. Hij vergelijkt de Amerikaanse economie met een glas water. Afhankelijk van je standpunt kun je dit dan zien als half leeg, of half vol. Half vol omdat manufacturing, handel en de dienstensector het nog steeds goed doen. Net als de consument blijft doen wat hij ‘moet’ doen.

Ook de arbeidsmarkt is nog steeds in goede doen. Het is eigenlijk alleen de obligatiemarkt die wijst op een nakende recessie. Half leeg vanwege…net die obligatiemarkt! Dit is namelijk een uitstekende indicator van wat er economisch te wachten staat.

Perfect trackrecord

Zerohedge noemt het zelfs ‘An Indicator With A 100% Perfect Track Record Of Predicting Recessions Says That Another One Is Coming.’ De laatste zeven recessies in de VS werden steeds vooraf gegaan door een zogenaamde inverted yield.

Inverse rentecurve betekent dat het effectief rendement op kortlopende leningen hoger is dan dat op langlopende leningen. Doorgaans is de rente op leningen met een langere looptijd hoger dan die op korte, omdat de langere periode dus ook een langer durende onzekerheid met zich meebrengt. Het feit dat dit omkeert, betekent dat beleggers voor de toekomst lagere rentes en lagere inflatie verwachten. Met andere woorden, ze zijn pessimistischer over de toekomst.’

Stutten

Over die Amerikaanse consument vernoemd door econoom Neil Shearing valt nog wel wat te zeggen. Die zit namelijk reeds tot over zijn oren in de schulden. We zouden dus niet teveel rekenen op die consument om de Amerikaanse economie te blijven rechthouden.

Voeg daaraan toe dat door de aanslepende handelsoorlog, initieel gestart door president Trump, er heel wat prijsverhogingen zitten aan te komen. Voor zover hij dit anno augustus 2019 nog niet gevoeld heeft.

Ondertussen in Europa

De reden waarom we de Amerikaanse economie nauwlettend in de gaten houden, is een oud maar waar gezegde. ‘Wanneer de Verenigde Staten niezen, vat de rest van de wereld een verkoudheid.’

Dat komt door de enorme betrokkenheid en invloed van de grote economieën onderling. In de 21ste eeuw nog meer dan ooit. Dat terwijl Europa haar eigen serieuze economische problemen kent. En niet alleen de hoogstwaarschijnlijke Brexit die er einde oktober 2019 aankomt.

‘With economic problems plaguing Italy, the UK, and Germany, Europe is “teetering” on the edge of a “significant slump,” says Mohamed El-Erian. He tells Richard Quest the continent has a 70% chance of falling into a recession.’

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl