Je lichaam helpen bij het ontwormen

https://t.me/burgerbondnederland

1- Manieren om je lichaam te helpen bij het ontwormen
Het feit dat het farmaceutisch product neomectine (ivermectine) verboden is bij de behandeling van corona, wijst erop dat dit wormdodend middel wel belangrijk is bij het ontgiften van de coronavaccins. In de blog van “boosterprik omicron en grafeenoxide in vaccins met bronmateriaal” is het duidelijk te zien dat 10 uur na het toedienen van sommige vaccins er wormpjes uit ei-achtige objecten uitkomen. Vandaar het belang om ontwormingskuren te doen na vaccinatie.

Noot: om het beste effect te verkrijgen is het cruciaal om je spijsvertering te verzorgen.

Indicatie van een goede spijsvertering waarbij de werkzame bestanddelen van voeding om te ontwormen en te ontgiften daadwerkelijk worden opgenomen is dat de stoelgang blijft drijven op het water. Dit in tegenstelling wat de medische wetenschap die zegt dat stoelgang moet zinken. De zoveelste misleiding ontmaskerd.

Voor de beste werking is het belangrijk om zoveel mogelijk verschillende kruiden of planten te gebruiken om meer synergie te verkrijgen in het lichaam en daadwerkelijk deze parasieten te doden.

Ayurvedische ontwormingsmiddelen (vermifuge-antiparasitair)
Er is wel een verschil met wormen in de spijsvertering en wormen die via vaccinatie in de bloedbaan komen. Maar hetgeen goed verteerd is, komt uiteindelijk ook in de bloedbaan terecht. Vooral specerijen met wormdodende eigenschappen hebben ook effect in het bloed.

Planten met wormdodende eigenschappen:

Allium sativum, de knol (Look)

Nigella sativa, olie van de zaden (Zwarte komijn, nootmuskaat bloem) echt wormdodend

Cichorium Endivia, zaden en wortels (Witlof, cichoreiplant)

Embelia ribes, vruchten, bladeren en wortelschors (Embelia, Vidanga) wormdodend bij uitstek!

Azadirachta indica, schors, bladeren, bloemen, vruchten, zaden, olie, de hars en het sap. (Neemboom) zeer krachtig om te ontwormen!

Mentha spp. bladeren (Munt)

Mucuna pruriens, vruchten, bonen (Jeukboontjes)

Ocimum sanctum, bladeren (Heilige basilicum, niet deze van bij ons)

Minder bekende planten met wormdodende eigenschappen:

Achyranthes aspera, zaadjes en wortels (Amarant)

Alstonia scholaris, rijpe fruit, bladeren, schors en het melksap (Astonia)

Berberis aristata, bessen wortel en schors (Zuurbes)

Cassia angustifolia, peulen en bladeren (Senne)

Crataeva nurvula, wortels, schors, bladeren en bloemen (Varunaboom)

Cyperus rotundus, knollen en wortels (Cypergras)

Enicostemma littorale, de hele plant

Hemidesmus, wortels (Sarsaparilla)

Holarrhena antidysenterica, schors en zaden (holarrhena)

Operculum turpethum, (Indische rabarber)

Plumbago zeylanica, wortel

Psoralea corylifolia, wortels, bladeren, vruchten en zaden (Purpere Psoralea)

Vitex negundo, wortels, vruchten, bloemen, bladeren en schors (Chinese kuisheidsboom)

Woodfordia fruticosa, bloemen (Donzige grisea)

Specerijen met wormdodende eigenschappen:

Amomum subulatum, zaadjes (Grote kardemom)

Ferula foetida, gemalen hars (Asafoetida)

Myristica fragrans, vruchten (Nootmuskaat) krachtige specerij

Piper nigrum, gemalen zaadjes (Zwarte peper)

Syzygium aromaticum, gedroogde bloemknoppen (Kruidnagel) krachtige specerij

Foeniculum vulgare, zaden (venkel)

Ontwormingsmiddelen uit het Groot boek: Geneeskrachtige planten van Dr. Geert verhelst (vnl. op darmparasieten), in hogere dosis ook effect in het lichaam. Opgelet met echt giftige planten!
Ondersteunend:

Allium sativum (look-knoflook), Allium ursinum (daslook de hele plant)

Ananas comosus (ananas, bromelaïne uit de steel en de onrijpe vrucht)

Armoracia rusticana (Mierikswortel, de wortel, sap, raspen bij de maaltijd),

Artemisia absinthium (absint, thee, tinctuur, alsemwijn)

Carica papaya (papaya, de rijpe vrucht ofwel latex uit de schil en onrijpe vruchten)

Chelidonium majus (stinkende gouwe, tincturen of extracten)

Cucurbita pepo (pompoen, pitten of pompoenpitten zaadolie) verlamt wormen

Daucus carota (wortelen groente, wortelsap indampen en de brij in één maal opnemen)

Dryopteris filix mas (enkel op voorschrift, mannetjesvaren is een giftige plant)

Eucalyptus globulus (eucalyptus, etherische olie, zalf of créme)

Foeniculum vulgare (venkel, zaden groente, eveneens venkelolie)

Garcinia cambogia ( gestroomde bes of malabar-tamarinde, afkooksel schil van de vrucht, vrucht extract)

Gentiana lutea (gele gentiaan, tinctuur)

Juglans regia (bolster, groene schil van de okkernoot)

Melaleuca alternifolia (Theeboomolie, the tea tree, etherische olie verdunnen met een draagolie)

Olea europaea (olijf, afkooksel van het blad als thee drinken)

Origanum compactum (wilde marjolein of bergvreugd, tinctuur of etherische olie met draagolie zoals amandelolie)

Peumus boldus (Boldo, tinctuur of poeder van gedroogd blad)

Syzygium aromaticum (kruidnagel, gemalen als specerij, gebruik royaal)

Tanacetum vulgare (boerenwormkruid, thee van bloeiende bloemtoppen, etherische olie is giftig!, enkel op voorschrift)

Thymus vulgaris (tijm).

Nog een middel dat werkzaam is: kinabast Cinchona pubescens boom uit het amazonewoud

Het was in het jaar 1638. Na een bezoek aan het Amazonewoud in Peru, werd de Spaanse hertogin van Cinchón ziek en kreeg hoge koorts. Ze werd behandeld door de plaatselijke bewoners, die haar een bittere substantie gaven die ze quina, oftewel kina-kina noemden. Tot haar opluchting verdween de koorts en genas ze – van malaria, zoals we nu weten.

Wetenschappers zeggen dat deze specifieke soort Cinchona pubescens een bron van kinine is. Deze stof zou later de inspiratie vormen voor synthetische medicijnen als chloroquine en hydroxychloroquine Deze boom produceert kinine, een bestanddeel dat kan worden toegepast tegen malaria, waarop chloroquine en hydroxychloroquine zijn gebaseerd.

In herhaling: zoveel mogelijk planten en specerijen gebruiken om het beste resultaat te verkrijgen

2- Wat is grafeen?
Grafeen is een bouwmateriaal van onder meer grafiet. Dat is de grondstof van de stiften in potloden. Het bestaat uit koolstofatomen die in een honingraatstructuur naast elkaar liggen. Het is slechts één atoomlaag dik, hetgeen het isoleren van grafeen zeer moeilijk maakt. Het materiaal is enorm krachtig. Het is sterker dan staal, superlicht en harder dan diamant. Er kleven risico’s aan grafeen. Het zijn de natuurkundigen Andre Geim en Konstantin Novoselov die erin geslaagd zijn om grafeen te isoleren. Per toeval ontdekt door middel van plakband op een potloodstreep te plakken, te verwijderen en dit voorzichtig te blijven herhalen. Ze kregen hier een Nobelprijs voor. Andere eigenschappen is dat dit materiaal super licht, superdun en vooral supergeleidend is voor electriciteit en een magnetisch veld kan faciliteren. Grafeen is niet nieuw, het is wel nieuw dat het kon geïsoleerd worden. Het grafeen verliest zijn krachtige structuur als het twee laagjes dik wordt.

Menselijke lichamen hebben van nature magnetische velden en het introduceren van stoffen in het lichaam met magnetische eigenschappen is zeer gevaarlijk omdat het verstoren van de natuurlijke staat van ons magnetische veld kan leiden tot ziekte en zelfs tot de dood. Grafeenoxide wordt, door inductie, zelf magnetisch bij blootstelling aan externe magnetische velden en dit is de reden dat veel ‘covid’-gevaccineerde mensen afbeeldingen hebben laten zien van metalen voorwerpen die aan hun huid kleven. Dit gebeurt met name rond het injectiegebied waar de concentratie van grafeenoxide hoog is na vaccinatie.

Grafeen wordt gebruikt om snelle accu’s te maken die op vijf seconden opgeladen zijn, zoutwater filters voor drinkwater en supercomputers. Er blijft nog een groot obstakel of grafeen veilig is voor onze gezondheid: dat is de milieuvervuiling. Als grafeen stof in aanraking komt met zuurstof vormen deze twee samen grafeenoxide. Een onderzoek uit 2013 (waar ik niet de echte bron van terugvond) vond dat microscopische deeltjes grafeen met hun 2D-structuur en ruwe randjes gemakkelijk een celmembraan kunnen penetreren en zo de menselijke celdeling kunnen verstoren. Net zoals asbest dat doet: deze deeltjes komen in de longen terecht en kunnen door hun langwerpige vorm en grootte niet worden geweerd door de algemene gezondheid met zijn detox-systemen. Zo prikken ze zich vast in cellen, verstoren de celdeling en veroorzaken op lange termijn aandoeningen zoals longkanker of hevige longontstekingen. Deeltjes grafeenoxide, bijzonder giftig voor de mens, hoewel afhankelijk van de grootte en vorm kunnen dezelfde long en hersenproblemen veroorzaken. Daarvoor moeten we het stofje wel binnenkrijgen. Niet moeilijk, via vaccins, chemtrails, milieuvervuiling e.a. Grafeenoxide is zo dun en verspreidt zich razendsnel om zich heen waardoor de milieuvervuiling door grafeen een ernstig probleem zal worden voor de algemene volksgezondheid. nanodeeltjes kunnen doorheen de bloed hersenbarrière. Het lichaam kan nanodeeltjes niet metaboliseren. Gelukkig heeft de natuur wel bepaalde antioxidanten die zich kunnen binden met grafeenoxide waardoor ze geleidelijkaan het lichaam toch kunnen verlaten.

Het ijzer in de rode bloedcellen polariseert met een noord en zuidpool door de grafeenoxide. Dit veroorzaakt onder andere het ‘Rouleau-effect’. Als het bloed in een dergelijke toestand verkeert, kan het onmogelijk de noodzakelijke zuurstof opnemen. Dit betekent dat zogenaamde ‘covid-patiënten’ in eerste instantie niet lijden aan disfunctionele longen, maar eerder aan een bloedziekte veroorzaakt door nano-grafeen en zijn oxidatieprocessen.

Factcheckers in alle soorten en maten beweren dat er geen grafeenoxide aanwezig is in de corona en de griep vaccins. Doch onafhankelijke bloedonderzoeken bewijzen wel het tegendeel. (artikel: grafeenoxide in vaccins en de gepolariseerde rode bloedcellen waardoor de co² afgifte en zuurstofopname ernstig gehinderd worden). Telegram: der selbstdenker: Free-People.online

Dit is wat er gebeurt na vaccinatie tegen corona in het lichaam:

Het samenklitten van rode bloedcellen bij een gevaccineerde persoon. De bloedplaatjes hechten zich aan de vaatwand. Op lange tijd geeft dit een ernstig zuurstoftekort voor de weefsels en de organen.

3- Ontgiften van de adjuvanten en grafeenoxide van het Covid 19 Vaccin
De werking van je spijsvertering optimaliseren en koesteren samen met een gezond dieet is wel de EERSTE STAP voor je lichaam om te starten met het ontgiften. Het spijsverteringskanaal is een zeer belangrijke ontgiftingskanaal. 80% van de lymfe is verbonden met de darmen. De lever gaat toxische stoffen neutraliseren en via de gal afvoeren naar de darmflora die het verder elimineert zodat de gifstoffen op een veilige manier je lichaam kan verlaten. Afvalstoffen uit het metabolisme van het lichaam worden door de lever geneutraliseerd en door de nieren uitgescheiden. Bacteriën, de natuurlijke opruimers moeten we echt soigneren in ons lichaam. Dat is de galflora, darmflora, speekselflora, genitale flora enzovoort. Natuurlijk speelt een evenwichtige staat van de geest ook een rol. Begrijp, dat de spijsvertering volledig verbonden is met het emotionele centrum van de hersenen. Als je negatieve emoties hebt, kan de spijsvertering bijgevolg niet goed werken en ontstaan problemen met de ontgifting van je lichaam.

In het kort over voeding: alles wat door de voedingsindustrie is bewerkt is eigenlijk niet meer geschikt voor menselijke consumptie. Het lichaam is gemaakt om voeding te proeven en te genieten zoals de natuur het voorzien heeft voor de mens. Dat betekent zoveel mogelijk vers en altijd puur in oorspronkelijke staat, eventueel verrijkt met specerijen om meer synergetische kracht uit je voedsel te halen en de vertering te optimaliseren. Dit stimuleert niet alleen de ontgifting van het lichaam maar ook de autofagie. Autofagie is niets anders dan dat het lichaam uit de natuurlijke celvernieuwing zoveel mogelijk gaat recycleren voor hergebruik bij de vorming van nieuwe cellen. De biologie van het menselijke lichaam is echt vernuftig en intelligent, en de energie om dit alles goed te laten verlopen komt wel uit het voedsel dat we elke dag eten.

Noot: voor een goede opname van antioxidanten is het belangrijk om voldoende verzadigde vetten (puur en onbewerkt) te consumeren en je spijsvertering goed te verzorgen. Verzadigd vet werkt als een transportmiddel van vitaminen, mineralen en antioxidanten doorheen het lichaam en vooral voor het zenuwweefsel. Het zenuwweefsel is het enige weefsel dat niet rechtstreeks door het bloed gevoed wordt, vandaar dat verzadigde vetten zeer belangrijk zijn voor de hersenen en het zenuwstelsel. Consumptie van gezonde verzadigde vetten zorgt voor een betere afgifte van goede gal dat de pancreasenzymen activeert waardoor voeding beter verteert en de voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. Pancreasenzymen worden bij een goede spijsvertering opgenomen in de bloedbaan en zijn eveneens belangrijk om het bloed te zuiveren. Het teveel aan pancreasenzymen in het bloed worden door de nieren uitgescheiden.

Prefereer steeds supplementen van natuurlijke afkomst, geen artificiële supplementen, deze worden zeer moeilijk ‘goed’ opgenomen. Vergeet niet te combineren met vele andere antioxidanten. Onthoud: solisme werkt nooit! Het gaat om synergetisch kracht, dat alleen kan grafeenoxide ontgiften. Combinatie vitaminen, bio-flavonoïden, carotenen, polyfenolen, mineralen samen met juiste levensstijl, voeding in oorspronkelijke staat (niet bewerkt), emotioneel evenwicht cultiveren en de andere therapieën die in dit artikel beschreven staan.

Nog een belangrijke tip om je spijsvertering te optimaliseren: tijd nemen om te eten, waarbij al je aandacht naar het voedsel gaat dat je eet om maximaal te kunnen genieten van je voedsel. De speekselvorming zal door het genieten extra worden gestimuleerd en dat is het beste begin van de spijsvertering. Kauw gerust elke hap 30 maal om alle sensaties uit het voedsel te halen.

Let op: geen voeding opwarmen of bereiden in de magnetron!

Er zijn verschillende antioxidanten die het lichaam extra helpen om grafeenoxide te verwijderen en de niet-lichaamseigen spike eiwitten hun werking af te breken.

Glutathion

N-acetylcysteïne (=NAC, helpt je lichaam om glutathion aan te maken)

zink.

dat zijn al drie zeer belangrijke antioxidanten. Je kan gedurende één week glutathion innemen en de week erna NAC 750

Quercetine

Vitamine D3

Mariadistel

Astaxantine

Melatonine (ontgift de hersenen samen met groeihormonen), ‘s avonds gebruiken.

Spaanse studie – interim report

1- Glutathion
Is een tripeptide (drie eiwitten) dat opgebouwd is uit cysteïne (het actieve deel van de molecule), glutaminezuur en glycine. Het speelt een belangrijke rol in de bescherming van de cel. Glutathion is een antioxidant met een zwavelverbinding en een zeer krachtige detoxificerende eigenschap. Sterke ondersteuning voor de lever. Glutathion gaat veroudering van het lichaam tegen. Om het lichaam extra te ondersteunen in zijn productie glutathion is het raadzaam om eveneens alfa-liponzuur (zwavelhoudend vetzuur) in te nemen. Grote vijand van glutathion en alfa-liponzuur is alcohol. Beide antioxidanten hebben een krachtige beschermend effect op de hersenen en het zenuwweefsel, ze gaan gemakkelijk doorheen de myelineschede en de bloedhersenbarrière. Werkt als een rasayana, hetgeen betekent: “verjongend”. Het krachtige duo kan giftige zware metalen zoals koper, cadmium, kwik zilver, e.a. binden en uit het lichaam afvoeren. Glutathion is belangrijk om de kracht van de rode bloedcellen te garanderen. Het beschermt ook het DNA in de celkern.

In groenten en fruit (biologisch en vers) zoals asperges, avocado komt veel voor in walnoten. Ook verkrijgbaar als supplement, meestal in gereduceerde vorm. Let wel: om de opname te verbeteren gezonde verzadigde vetten. Versterkend effect: samen met Q10 co enzym. Voeding dat de synthese van glutathion in het lichaam bevordert: amandelen, walnoten, paranoten, groene asperges, peterselie, broccoli, avocado’s, zoete aardappel, boerenkool, kiwi’s, eieren en kip (biologisch gekweekt), spruitjes, bloemkool, knoflook, prei, uien, daslook, sardientjes, wortels, meloen.

Je kunt een sapje maken van papaya, granaatappel, wortel en verse kurkuma. Doe er een scheutje citroensap erbij en wat zwarte peper. Rijk aan glutathion. Drink dit regelmatig.

2- N-acetylcysteïne NAC
Dat is een goed opneembare, essentieel en stabiele vorm van het aminozuur cysteïne. Cysteïne is een bestanddeel van glutathion. NAC beschermt weefsels tegen oxidatieve stress. NAC heeft eveneens een zeer krachtige detoxificerende eigenschap. Het helpt het lichaam bij herstel en ontgifting van de weefsels nadat het conflict (desoriëntatie in de geest) is opgelost. Belangrijk bij symptomen waarin exosomen gerepliceerd worden in de cellen om het herstel vlot tot een goed einde te brengen. NAC vind je terug in eiwitrijk voedsel zoals gevogelte, eieren, rundvlees, noten, bananen, spinazie, zalm, tonijn, peulen en graansoorten zoals quinoa.

Supplementen met NAC niet op nuchtere maag innemen omdat het misselijkheid kan veroorzaken, best met een lichte snack innemen. NAC heeft de beste synergetisch werking samen met vitamine E, Vitamine C en alfa-liponzuur. Respecteer de aanbevolen dosis dat op de verpakking staat. Normaliter kan je tot 1.200 mg verspreid over de dag innemen. NAC en glutathion zijn zeer belangrijk om cardiovasculaire aandoeningen te voorkomen. Hartaandoeningen staat op de bijsluiter van de corona vaccins. Beide antioxidanten zijn belangrijk bij longaandoeningen, obesitas, aids, taaislijmziekte kanker en depressie. NAC ontgift het lichaam van zware metalen en grafeenoxide.

3- Zink
Het sporenelement zink komt na ijzer het meest voor in ons lichaam en vervult zeer veel functies. Zink wordt ingebouwd in een radicalenvangend enzym: superoxide dismutase SOD. In tegenstelling tot de radicalenvangers die we via onze voeding binnenkrijgen, zijn dergelijke als antioxidant werkzame enzymen altijd aanwezig. Ze zijn ingebouwd in onze cellen en worden belangrijk als we via onze voeding onvoldoende antioxidanten binnenkrijgen zoals vitamine C, E en bètacarotenen. Deze fytonutriënten kunnen pas goed functioneren wanneer ze met activerende stofjes gevoerd worden. En in het geval van bovengenoemd enzym SOD is daar het sporenelement zink voor nodig. Hier toon ik weer aan dat het éénzijdig innemen van een bepaald stofje of vitamine niet werkt, integendeel het kan zelfs schadelijk zijn voor jelichaam. Zonder het sporenelement zink zit dit enzym in onze cellen op zijn droogje. Zink is eveneens belangrijk voor de geur en smaak waarneming van ons voedsel en daarnaast is zink ook een belangrijke bouwsteen voor de botten, haren, mannelijke geslachtsorganen en verschillende organen.

Zink is eveneens belangrijk voor onze witte bloedcellen en geheugen stofjes, foutief als anti stofjes genoemd. Zink heeft een antiseptische werking. Natuurlijk zink vind je in dierlijke producten, alsook rijkelijk aanwezig in gevogelte, vlees, granen, noten en peulvruchten. Tarwekiemen bevat zeer veel goed opneembaar zink. Vitamine C en zijn begeleidende bioflavonoïden zijn belangrijk bij de opname van zink door onze cellen. Ook als supplement te verkrijgen in natuurwinkels. 11-40 mg per dag.

4- Magnesium
Magnesium is bijzonder belangrijk voor de vorming en onderhoud van de tanden, botten, spierfuncties en talrijke stofwisselingsprocessen in het menselijk lichaam, vooral de energiestofwisseling. Magnesium werkt op het moleculaire en cellulaire niveau van het zenuwstelsel. Het zorgt voor een hormonale balans en bevordert de gezondheid van het cardiovasculaire systeem. Een groot deel van de magnesium reserves in het lichaam is gebonden aan de cellen van de spieren en de botten. Natuurlijk magnesium vind je in bladgroenten en salades, zeewier, chocolade met een hoog cacaogehalte, peulvruchten, sommige zaden (lijnzaad), of pitten, pompoenpitten, zonnebloempitten, amandelen, walnoten en granen. Als supplement voor volwassenen kan men tot 350 mg per dag gaan.

5- Quercetine
Quercetine is een bio-flavonoïde en heeft eveneens een krachtige antioxidante werking. Quercetine versterkt de werking van vitamine C. Belangrijk om het weefselherstel bij symptomen waarin exosomen gerepliceerd worden te begeleiden en cytokine stormen te voorkomen. Belangrijk dus om inflammatie goed te laten verlopen, ontgiften en te genezen. Goed voor hart- en vaatziekten, gaat artherosclerose tegen en bevorderd de doorbloeding. Quercetine geeft een geelbruine kleur en smaakt nogal bitter. Bitter op de tong maakt het hart gezond. Speelt een rol bij een evenwichtige mitose en apoptose. Verlaging van oxidatieve stress. Quercetine is belangrijk bij de opname van zink. Tot 500 mg daags, samen met zink.

Quercetine komt wijdverbreid veelvuldig voor in schillen van fruit en groenten, druivenpitten, broccoli, appels, groene thee, uien, daslook, bieslook, bosbessen, cacao, venkel, peterselie, koriander, peper, noten, citrusvruchten, frambozen, sperziebonen, alle koolsoorten, bessen, tomaten en ook rode wijn. Kappertjes zijn zeer rijk aan quercetine.- direct gevolgd door lavas dat een heerlijke smaakmaker is en familie van de selder en peterselie. Quercetine zou zich binden aan de grafeenoxide waardoor deze op een veilige manier het lichaam kan verlaten.

6- Vitamine D3
Voldoende in de zon lopen levert de beste productie op van vitamine D3, op voorwaarde dat je geen zonnebrandmiddelen gebruikt en ook geen zonnebril draagt! Dus luisteren naar je lichaam, en als je de zon voelt prikken, betekent dat je lichaam genoeg zon heeft gehad. Zoek de schaduw op en bescherm je met kledij. Vitamine D (calciferol) is een hormoonachtige vetoplosbare vitamine. Deze vitamine is belangrijk voor de schildklier, absorptie van calcium voor de botopbouw en de synergetische werking met andere mineralen en vitaminen. Vitamine D is eveneens belangrijk voor het zenuwweefsel. Wat weinig mensen weten is dat cholesterolverlagende medicijnen ook de productie van vitamine D afremt. dat is de reden dat mensen die deze medicijnen innemen ook zeer snel verbranden als ze in de zon lopen. Mevalonaat is een bouwsteen voor cholesterol, steroïde hormonen en ook vitamine D.

Vitamine D speelt een belangrijke rol om beschadiging door de spike eiwitten te voorkomen, (zie verder). Makreel en vette vis bevat natuurlijke vitamine D, evenals boter. Ideale supplementen van vitamine D3 dat goed opneembaar is door onze spijsvertering is afkomstig van korstmossen of vette vis. Omdat vitamine D vetoplosbaar is, is het aan te raden om het samen met verzadigd vet te gebruiken. Vitamine D is eveneens een stemmingsverbeteraar en vermindert stress. In natuurvoedingswinkels vind je goede supplementen. 5.000-10.000 IE per dag om een waarde van 60-80 ng/ml te bereiken.

7- Vitamine K
Vitamine K is nodig voor de bloedstolling en vindt men in groene bladgroenten, eieren en granen. Het speelt een belangrijke rol voor gezonde bloedvaten en longen. Te verkrijgen als supplement in natuurwinkels. Vitamine K1 (fyllochinon) komt voor in groenten en wordt minder goed opgenomen. Vitamine K2 (menachinon) wordt wel goed opgenomen, deze vitamine wordt ook bij een gezonde spijsvertering geinitieerd door de darmflora.Vitamine K2 heeft dezelfde werking als Vitamine K1.

8- Astaxanthine
Deze antioxidant behoort tot, de groep van de carotenoïden. Het geeft een rozerode kleur. (dat zien we vooral bij flamingo’s die veel algen eten). Deze krachtige antioxidant komt veel voor in algen, plankton, sommige planten en in schimmels. Het beschermt tegen schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof. Vanuit deze bronnen komt astaxanthine in de voedselketen terecht en is een belangrijke roze rode pigment voor forellen, zalm, garnalen, rivierkreeften enzovoort. Het neutraliseert schadelijke vrije radicalen en gifstoffen. Na inname wordt deze carotenoïde in vrijwel alle organen en weefsels opgenomen. Het wordt voornamelijk ingebouwd in membramen van de cellen en de mitochondriën. Astaxanthine gaat de aanwezige lipiden en andere gevoelige structuren effectief beschermen tegen oxidatie. Het beschermt zowel de binnen- als de buitenkant van het membraan.

Astaxanthine heeft een sterk ontgiftende eigenschap en ondersteunt de lever; pancreas, nieren, hart, bloedvaten, ogen spieren, hersenen, de huid enzovoort. Remt verouderingsprocessen door het tegengaan van oxidatieve stress. Zalm, krab, garnaal, forel zijn rijk aan Astaxanthine. Een goed voedingssupplement is van de microalg haematococcus pluvialis (groene alg). Astaxanthine staat ook bekend onder E 161g. Het wordt in het menselijke lichaam niet omgezet in vitamine A. Let op als je supplementen neemt, synthetische Astaxanthine wordt uit aardolie aangemaakt.

9- luteoline
Luteoline is een gele kleurstof dat voornamelijk in bladeren voorkomt. Het is een flavonoïde dat in vele vele groenten zoals peterselie, broccoli, wortels, paprika, kool, uien bladeren, selderij, lavas, artisjok, schillen van appels voorkomt. Het is een krachtige antioxidant met ontstekingsremmende eigenschap. Door de permeabele eigenschap kan het gemakkelijk door de bloedhersenbarrière en beschermt het hersencellen. ook te verkrijgen als supplement. volg de instructies op de bijsluiter.
10- Fisetin
Van fisetin, een van de flavonoïden, is bekend dat het verschillende gezondheidsvoordelen heeft, zoals neuroprotectieve, ontstekingsremmende en anti carcinogene effecten. Men vind fisetin in komkommers, uien, appels, aardbeien, frambozen, mango’s, druiven, persimmon, noten enzovoort. Fisetin is een flavonoïde en verwant aan quercetine.Als supplement tot 100 mg per dag. Het kan ook de bloed hersenbarrière passeren.

11- Apigenine
Nog een interessante flavonoïde met sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Het komt voor in vele groenten, fruit en kruiden. Fenegriek, kamillethee, peterselie, selderij, spinazie, brandnetel, munt, artisjokken, cardoen, oregano, knoflook, granaatappel e.a. 50 mg per dag in supplementvorm.

12- Resveratrol
Resveratrol is een polyfenol dat voornamelijk in biologisch geteelde gewassen voorkomt. De plant produceert deze stof als het door parasieten wordt belaagd. Druiven, rode wijn, pitten en velletjes van de rode druif, moerbeien, kurkuma, bosbessen, cranberry, groene thee, cacao en pinda’s zijn ook rijk aan deze stof. ook vele groenten (biologisch geteeld) bevatten deze polyfenolen. Door veel verschillende kleuren groenten en fruit te eten krijg je een grote variatie aan polyfenolen voldoende binnen. De japanse duizendknoop is zeer rijk aan resveratrol en wordt gebruikt voor de productie van supplementen. Resveratrol ondersteunt hart en bloedvaten. Tot 1500 mg per dag gedurende maximaal 3 maanden. Resveratrol herstelt de balans tussen de receptoren ACE-2 en AT2.

13- Rutine
Rutine is een flavonoïde en is verwant aan quercetine. Het komt voor in rabarber, asperges, kersen, abrikozen, appels (schil), peren (schil), uien, courgette, groene thee, citrusvruchten, vlierbloesemthee, boekweit, en vele bessen (veenbes). Het is een krachtige antioxidant met een gunstig effect op de doorbloeding i n je lichaam en het bevorderen van zuurstof naar de weefsels en organen. Eveneens zeer belangrijk bij het ontgiften. Rutine is ook als supplement verkrijgbaar. Tot 500 mg per dag, raadpleeg je arts als je hogere dosissen wilt nemen. Het ontgift furin.

14- Hesperidine
Hesperidine is belangrijk voor hart en bloedvaten en de regulatie van de bloeddruk. Hesperidine beschermt de ACE-2 receptor. Munt, pepermunt en citrusvruchten zijn rijk aan deze chalconen. Het is eveneens een krachtige antioxidant. Verkrijgbaar in supplement. Tot 150 mg , tweemaal per dag. Het ontgift furin.

15- Limoneen
Limoneen is een terpeen. Het is een kleurloze vloeistof met een kenmerkende, citrusachtige geur, die slecht oplosbaar is in water. Deze stof werkt positief op je gemoedstoestand en is bitter van smaak. Het komt voor in de schil van citrusvruchten. Limoneen komt ook voor in de cannabisplant. Het is een ontgifter, werkt ontstekingsremmend, stimuleert gezonde celgroei, gunstig voor gal en lever en ondersteuning voor het metabolisme. Als supplement verkrijgbaar. Volg de instructies op. Het ontgift furin.

16- Baicalaïne
Baicalein is een type flavonoïde, oorspronkelijk geïsoleerd uit de wortels van Scutellaria baicalensis en Scutellaria lateriflora. Baicalaïne remt de replicatie van het sars-covid-2 af. Als supplement verkrijgbaar in natuurwinkels en apothekers. volg de instructies op de bijsluiter. Het ontgift furin.
17- Melatonine
Serotonine wordt door de pijnappelklier naar de avond toe omgezet in melatonine. Beide hormonen zijn belangrijk voor de hele hormoonhuishouding en het dag- en nachtritme. Er is voldoende serotonine nodig om voldoende melatonine te kunnen produceren. Serotonine wordt geïnitieerd door het slijmvlies van de darmen, vandaar dat een goed werkende spijsvertering weer zo belangrijk is voor de algemene gezondheid met zijn detoxsysteem. Melatonine is zeer belangrijk bij de apoptose en de ontgifting van het lichaam door de lever tijdens de nacht, samen met de groeihormonen te ondersteunen. Het beste gezondheidsadvies is dan ook om elke dag rond 22.00 uur naar bed te gaan.
Tryptofaan (aminozuur) uit de voeding is de basis voor serotonine en melatonine. Lichaamseigen gevormde melatonine is het ideaal. Gekleurde groenten (geel, oranje), bananen, pompoenpitten en andere zaden, avocado, peulvruchten, kikkererwten, cacao, noten, dadels, spinazie, linzen, gevogelte, eieren, gedroogde pruimen en abrikozen, haver, kiwi, zonnebloempitten, sesamzaad, bruine rijst, amandelen, bevatten vrij veel tryptofaan. Enkele specerijen bevatten zeer veel tryptofaan: kurkuma, kaneel, saffraan en curry. Melk, kaas en zuivel bevatten ook tryptofaan, maar koemelk is niet ideaal voor de spijsvertering. Ik raad dit ook niet aan.

Voor de ontgiftingskuur samen met melatonine kun je supplementen innemen. Wees bewust, dat melatonine innemen ervoor kan zorgen dat de aanmaak van eigen melatonine begint af te nemen. Een kuur van melatonine om te ontgiften en vervolgens het optimaliseren spijsvertering en tryptofaanrijke voeding nuttigen. Je geestesgesteldheid speelt ook een belangrijke rol, probeer altijd positief en onvoorwaardelijk lief te zijn voor jezelf.

18- Mariadistel (Silybum marianum)
De zaden van deze stekelige plant bevatten veel quercetine en bitterstoffen die de lever ondersteunt met het ontgiften van echt giftige stoffen. Voornamelijk silymarine (verzamelnaam van flavonolignanen) geneest leverschade veroorzaakt door toxische stoffen. Mariadistel ontgift alcohol, medicijnen, paddenstoel giften (vb; knolamaniet), voedingsadditieven, tetrachloorkoolstoffen, lanthaniden, thiocetamide, D-galactosamine, overmaat ijzer, chemicaliën uit milieuvervuiling, verven, lijmen, en oplosmiddelen waaronder tolueen en xyleen dampen. Volgens het Spaanse onderzoek helpt het ook om grafeenoxide te verwijderen uit het lichaam.

Zaden van mariadistel bevatten eveneens glutathion, selenium en alfa-liponzuur. De bloemhoofdjes kunnen net als artisjok gekookt en gegeten worden. De wortels kunnen als schorseneren worden klaargemaakt. De jonge bladeren kunnen als spinazie gegeten worden. De zaden bevatten de meest werkzame stoffen. Mariadistel behoort tot de familie van de samengesteldbloemigen waaronder er tevens veel geneeskrachtige planten tussen zitten zoals bijvoorbeeld de paardenbloem. Het is een echte levertonicum. Silymarine uit de mariadistel heeft sterk ontgiftende eigenschappen. Als supplement de aangegeven dosis respecteren, meestal 3x 200 mg per dag. Zwangere vrouwen dienen voorzichtig te zijn, enkel lichte dosis.

19- Vitamine C
Vitamine C is in veel groenten en fruit te vinden. Enkele voedingsmiddelen zijn zeer rijk aan goed opneembare vitamine C: acerola, amla, camu bessen, duindoornsap, zwarte bessen, paprika, broccoli, koolgewassen (spruiten, witte en rode kool, chinese kool, bloemkool enzovoort, kiwi’s, citrusfruit, e.a. je kunt ook supplementen nemen, geen artificiële maar natuurproducten. Artificiële vitamine C supplementen zijn meestal afkomstig van een genetisch gemanipuleerde schimmel.
Je hebt ook liposomale vitamine C, dat is vitamine c dat ingekapseld is in liposomen ofwel minuscule vetachtige bolletjes die bestaan uit een dubbele laag fosfolipiden, liposomen genoemd. Dat zijn vet-eiwitcomplexen. Als de liposomen in contact komen met een celmembraan, smelt de liposoom membraan samen met de celmembraan en komen de inhoudsstoffen van het supplement vrij. Dit voorkomt dat de actieve bestanddelen in de goede concentraties bij de aangewezen cellen komen en onderweg geen oxidatie of afbraak plaatsvindt van de vitamine C. Belangrijk bij mensen met een niet goed werkende spijsvertering. Liposomale vitamine C is vaak vloeibaar en gemakkelijk te doseren. 6-12 gram een beetje verdeeld over natriumascorbaat (enkele grammen) of liposomale vitamine C (3-6 gram) en ascorbylpalmitaat (1-3 gram)

20- 100% koudgeperste Nigella sativa olie, zwart komijnzaadolie
Nigella sativa is een kruidachtige plant uit de ranonkelfamilie. De Nederlandse naam is nootmuskaatbloem of gewoon nigella. Uit het zwarte zaad wordt de geneeskrachtige krachtige olie gewonnen. Zwart komijnzaad heeft niets te maken met gewone komijnzaad, dat is een plant uit een andere familie, namelijk de schermbloemigen. Zwart komijnzaad lijkt eveneens op uienzaad, maar heeft daar feitelijk niets mee te maken.

Het gebruik van deze unieke en veelzijdige olie uit zwart komijnzaad gaat reeds tot 2000 jaar terug omwille van de geneeskrachtige eigenschappen. Het gebruik van zwarte komijn olie voor de behandeling van verschillende aandoeningen gaat eeuwen terug. Recente wetenschappelijke onderzoeken hebben veel van de traditionele toepassingen van zwarte komijn olie bevestigd voor het verbeteren van het uiterlijk van de huid, uw haar en het verbeteren van uw algehele gezondheid. Olie van zwart komijnzaad bevat essentiële voedende stoffen die goed zijn voor het lichaam. Waardevol zijn de basis omegavetzuren die gemakkelijk door het lichaam kunnen worden opgenomen. Omega zes of linolzuur en omega 3 ofwel alfa linoleenzuur. Belangrijk voor de celademhaling.

Naast de omegavetzuren vind men volgende vetzuren: myristine, palmitoleïne, palmitisch, arachidische en stearine.

Zwart komijnzaadolie bevat vele voedende stoffen (fytonutriënten) met een antioxidante werking. Dit is een voorname reden waarom zwart komijnzaadolie zoveel uitgebreide eigenschappen bezit. Daarnaast bevat het aminozuren, eiwitten, mineralen en vitamines. Bijvoorbeeld thiamine ofwel vitamine B1 (goed voor geheugen, gemoedstoestand en het concentratievermogen), riboflavine ofwel vitamine B2 (zenuwstelsel, energiehuishouding, haren, gezichtsvermogen en vernieuwing van de huidcellen), niacine ofwel vitamine B3 (zenuwstelsel, heldere geest, het geheugen), pyridoxine ofwel vitamine B6 (zenuwstelsel, energiehuishouding en verminderen vermoeidheid) en foliumzuur ofwel vitamine B11 (vorming van rode bloedcellen, algemene gezondheid, verminderen vermoeidheid, heldere geest en het concentratievermogen). Mineralen in goed opneembare vorm (angström grootte) zoals calcium, fosfor, zink en koper. Sterke ontgifter voor het lichaam.

Zwart komijnzaadolie van goede kwaliteit vind je bij hobby pers: Bauterstraat 26a 9870 zulte. www.hobbypers.be

21- Prunella vulgaris, gewone brunel of bijenkorfje
Deze plant heeft bloedstelpende en wondgenezende eigenschappen. Het bevat lignine dat zich hecht op de ACE-2 receptors en kan daardoor beletten dat het spike eiwit op die plaats zich vastgrijpt. Het is een inheems middeneuropees plantje dat gewoon groeit langs wegranden, in het gras of op stenige hellingen. Heeft eveneens een positieve invloed op de macrofagen, een soort witte bloedcellen. Je kunt de plant plukken en drogen en vervolgens thee van zetten. Je kunt ook supplementen aanschaffen via natuurwinkels, apothekers en op internet.

22- Dennennaalden
Dennennaald thee is rijk aan shikiminezuur of shikimaat (van groene eetbare
dennennaalden) Er bestaan giftige dennennaalden, wees voorzichtig! Opteer voor dennennaalden van de Picea abies en de Pinus Sylvestris. De Pinus sylvestris of grove den is een inheemse dennensoort. Als je dennennaald thee drinkt, drink dan ook de olie/hars die zich in de thee ophoopt! Shikimaat, shikiminezuur en hun derivaten bezitten: kankerbestrijdende, antiseptische, antimicrobiële, anticoagulerende en antitrombotische eigenschappen. je kun het als supplement in natuurwinkels aanschaffen

23- Venkel
Venkel (Foeniculum vulgaris) is eveneens een bron van shikimaat of shikiminezuur dat het spike eiwit kan neutraliseren. Men eet de groente en het blad, men kan ook thee zetten. De venkelzaden hebben een anijsachtige aroma, kan men gebruiken als specerij, maar ook om thee van te zetten. Venkel is ook familie van anijs en peterselie. Ook verkrijgbaar als supplement in natuurvoedingswinkels. Volg je lichaam, er is normaal gezien geen limiet aan de hoeveelheid, heeft een adaptogene werking. Alles van de venkelplant heeft een enorm stimulerende werking op de gehele spijsvertering. Er is een betere opname van voedingsnutriënten en dat bevordert de algemene gezondheid met zij detoxsysteem en autofagie ofwel het recycleren van stoffen uit afbraak van cellen. Venkel is rijk aan etherische oliën en versterkt de maag. Venkelthee is zeer gunstig bij alle ontstekingsreacties in het lichaam.

24- Steranijs (Illicium verum)
Steranijs is geen familie van venkel en is een groenblijvende boomsoort die in China en India groeit. Steranijs is rijk aan shikimaat of shikiminezuur dat het spike eiwit kan neutraliseren. Het behoort tot de ayurvedische specerijen met geneeskrachtige werking. Wel net als venkel adaptogeen, hetgeen wil zeggen als het evenwicht is bereikt (probleem in het lichaam is opgelost), dat het gewoon een voedingsmiddel wordt. Door de zoete aromatische smaak past steranijs heel goed bij stoofpeertjes, appelmoes en cakes of taartjes met bijvoorbeeld appel, peer of mandarijn. Daarnaast is het een heerlijke toevoeging aan allerlei rijstgerechten of een Indiase Curry, curry’s zijn vaak een combinatie van smaken; zoet, bitter, zuur, pittig. Men kan ook thee zetten, heeft anijsachtige aroma’s en is vrij bitter. Ook hier: bitter op de tong maakt het hart gezond.

25- De neemboom (Azadirachta indica)
Neemboom is een van de meest krachtige bloed- en lever zuiveraars uit de Ayurvedische geneeskunst. Het is enorm bitter van smaak. Alle bovengrondse delen kunnen worden gebruikt als thee, of supplementen. Uitwendig (olie) zuivert het de huid, geneest zweren, puisten, jeuk, abcessen, tandontsteking en wonden. Neemboom is ook een emotionele zuiveraar, neutraliseert hevige emoties zoals woede, irritatie, jaloezie, opvliegendheid enzovoort. Neemboom doodt ook wormen! De neemboom is een van de weinige bomen op aarde waar er nooit parasieten op komen. Dat zegt al zeer veel over de zuiverende kracht dat deze boom heeft. Ik dien erbij te vermelden dat de neemboom bij jonge kinderen en kleuters niet goed verdragen worden en is orale inname voor hen is niet aan te raden.

26- De paardenbloem (Taraxum officinalis)
De paardenbloem is toevallig familie van de mariadistel en een krachtige en bittere bloedzuiveraar dat goed groeit in onze streken. De gehele plant kan worden gebruikt. De bloemen hebben een zoete smaak en versieren salades waarin de bladeren zijn verwerkt. De bladeren kun je samen met andijvie bereiden. Gekookte bloemknoppen hebben de smaak van spruitjes. De wortel bevat zeer veel bitterstoffen en kun je in je groenten meekoken of als asperges of schorseneer klaarmaken. Er bestaan ook supplementen, tincturen en je kunt er ook thee van zetten. Paardenbloem bevat belangrijk flavonen zoals apigenine en luteoline 7-glycosiden. Paardenbloem bevordert de lever, gal en de pancreas en ontgift de dikke darm.
27- Boswellia serrata
De Boswellia (wierookboom) is weer een typische krachtige plant dat in de ayurveda zeer veel gebruikt wordt. Het is voornamelijk de schors en het hars dat gebruikt wordt. Het zuivert zeer krachtig de lever en het bloed. Daarbij heeft Boswellia enorm krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Ideaal bij alle chronische ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn bijvoorbeeld. Het stimuleert de bloedsomloop. Boswellia is enorm rijk aan quercetine en kaemferol. Boswellia wordt ook als wierookhars samen met mirre gebruikt. De hars van de Boswellia is te verkrijgen als supplement. Volg de instructies op de bijsluiter.

28- Kaneel, Ceylon kaneel (Cinnamomun zeylandica)
Kaneel is verwant aan kamfer en richt zich vooral op de spijsvertering en het zuiveren van het bloed. Het is een zoetsmakende specerij met een bitter kantje en kan op veel desserts en fruit worden gebruikt. Het is de schors van de kaneelboom die gebruikt wordt. De ondersoort die op het eiland Ceylon groeit heeft de krachtigste werking. Kaneel werkt verwarmend in het lichaam en helpt bij luchtwegaandoeningen. Kaneel heeft een sterk gunstig effect op de klieren van het lymfestelsel. Kaneel wordt enorm gewaardeerd in de Ayurveda, maar ook in de Chinese geneeskunde, bij de oude Egyptenaren en wordt eveneens in de bijbel vermeld. Via de zijderoute was kaneel belangrijke handelswaar.

29- Geelwortel of Kurkuma (Curcuma xanthorrhiza en Curcuma longa)
De overbekende gele wortel van kurkuma heeft naast zijn smaakversterkende eigenschappen (specerij) ook geneeskrachtige en bloedzuiverende eigenschappen.

Kurkuma heeft een bittere en scherpe smaak met een zoete achtergrond. Kurkuma vermindert oedeem, zuivert wonden, het is een echte levertonicum en stimuleert de spijsvertering door de galproductie te stimuleren. kurkuma wordt in de Ayurveda voor zeer veel aandoeningen gebruikt en heeft een sterk ontgiftend vermogen. Het is voornamelijk de wortel dat gebruikt wordt in de keuken, maar ook in de geneeskunde. Werkzaam bij aandoeningen van de luchtwegen. Kurkuma is een onderdeel van curry, waardoor curry ook een waardevolle specerij is. Curcumine is een bestanddeel van de curcumawortel. Curcumine is verkrijgbaar in supplementen.

30- Andrographis paniculata (Indische gentiaan, kalmegh)
Deze plant wordt ook wel eens de groene chiretta plant genoemd. Deze plant wordt in de ayurveda bij leverproblemen en intoxicatie gebruikt om te ontgiften. Het regenereert de lever die beschadigd is door intoxicatieschokken van de vaccins, waardoor de juiste viscositeit van het bloed gegarandeerd blijft. Is zeer bitter van smaak. Deze plant die in India en Ceylon (Sri Lanka) groeit wekt de eetlust op, reinigt eveneens het maag- en darmkanaal. Verkrijgbaar als supplement in natuurwinkels en apothekers. Respecteer de aanbevolen dosis op de bijsluiter.

Indische gentiaan stimuleert de fagocyterende witte bloedcellen die beter gaan werken. Fagocytose is het proces waarbij het membraan van een cel vaste deeltjes, zoals andere cellen of ongewenste stoffen, afval en toxines omsluit en zo een holte binnen de cel vormt waarin de omsloten deeltjes buiten het cytoplasma veilig opgeslagen worden. Belangrijk bij de ontgifting!

31- Smeerwortel (symphytum officinalis)
Deze inheemse plant (groeit gemakkelijk in onze tuin) heeft waardevolle ontgiftende eigenschappen voor het lichaam. Smeerwortel is rijk aan bétacaroteen, vitamine C, vitamine D, vit. E, B1, B2, B3, B5, B12 en choline. Wordt veel gebruikt voor uitwendige doeleinden, maar ook oraal om de lymfeklieren beter te laten werken, gifstoffen af te voeren, de spijsvertering te ontgiften en stimuleren, bloedzuiverend en ontstekingsremmend. Een veelzijdige plant dus. Het is de vlezige wortel dat gebruikt wordt, soms ook het ruwe blad om zalven te bereiden. het is aan te raden om supplementen te gebruiken en vooral de instructies van de bijsluiter op te volgen. Je kunt ook een stukje wortel culinair in bereidingen gebruiken, doch er niet mee overdrijven.
32- Sint-janskruid (Hypericum perforatum)
Nog een inheems gemakkelijk groeiende plant. Het rode sap, verkregen door het verwrijven van half open bloemetjes wordt gebruikt voor de geneeskrachtige olie. Het is een bron van carotenoïden zoals bétacaroteen, luteïne, luteoxanthine, violaxabthine en cis-trollixanthine. Sint-jansolie wordt bekomen door maceratie van de bloeiende toppen. Het is eveneens aan te bevelen om supplementen te gebruiken en de instructies op de bijsluiter te volgen. Sint-janskruid versterkt de werking van andere planten en middelen die in deze lijst staan beschreven. deze synergetische werking stimuleert de detox in het lichaam. Zeer goed voor milde maag- en darmproblemen. Werkzaam tegen depressie, het stimuleert de productie van positieve neuropeptiden.

33- Enkele specerijen die sterk ontgiftend werken.
Laurierbladeren, zwarte peper, kruidnagel, salie en nootmuskaat. Hier mag je royaal zijn in gebruik. Het zijn ook smaakmakers en ontgiften het spijsverteringskanaal. ze stimuleren de eetlust en ook de opname van voedingsstoffen.

34- Camellia sinensis (groene thee)
Bevat zeer veel antioxidanten en polyfenolen met gezondheidsbevorderende eigenschappen. Het bevat ook quercetine, kaempferol, myricetin en apigenine. Van de blaadjes kun je heerlijke thee zetten. tot 8 koppen thee per dag of volgens de instructies op de bijsluiter.

35- Jasmijnthee (Jasminum sambac)
Voornamelijk de bladeren van de gewone jasmijn of Sampaguita uit de Filipijnen worden gebruikt voor thee te zetten. De complexe chemische samenstelling maakt het een waardevolle optie voor medicinale doelstellingen. Te koop als supplement. Tot 8 kopjes per dag.

36- Lumbrokinase serrapeptidase
Lumbrokinase is een proteolytische enzymmengsel dat helpt bij het verwijderen en oplossen van verknoopte eiwitten van fibrine. Serrapeptase is een proteolytische enzym dat wordt geïsoleerd uit bacteriën die worden aangetroffen op zijderupsen. Beide worden gebruikt voor het verminderen van pijn en ontstekingen. Het kan bloedstolsels oplossen. Serrapeptase kan nuttig zijn voor chronische luchtwegaandoeningen. Te koop als voedingssupplement in natuurvoedingswinkels en apothekers. 3 capsules op een dag een half uur voor de maaltijd. De Japanse natto (Japanse sojaboonschotel) is een goed alternatief, met ook bacteriën (Bacillus subtilis) die de sojaboontjes vergisten en de darmflora verrijken.

37- Actieve kool
Actieve kool is een vorm van koolstof met kleine poriën die het beschikbare oppervlak voor adsorptie of chemische reacties vergroten. Het medicinale gebruik van actieve kool bestaat vooral uit het behandelen van overdoses en vergiftiging door medicijnen. Hierdoor is het ook een waardevolle stof om ontgifting van grafeenoxide aan te pakken. Het werkt door gifstoffen en chemicaliën in het verteringsstelsel, vooral in de darmen, te absorberen, waardoor ze niet in het lichaam worden opgenomen . Een algemene aanbevolen dosis is tussen 400-2000 mg (1-5 capsules) per dag met water.

37-Ivermectine
Is een anti parasitaire geneesmiddel dat werkzaam is tegen wormen. Het verlamd de spieren van parasieten. Avermectine (van bodembacteriën) blokkeren de overdracht van elektrische activiteit bij ongewervelde dieren. Is een krachtig wormdodend middel. Op recept verkrijgbaar. Raadpleeg voor gebruik de bijsluiter om te bepalen of er contradicties zijn.