Hoeveel zakgeld mogen de Oranjes krijgen? En hoeveel is de koninklijke familie waard?

Hoeveel zakgeld mogen de Oranjes krijgen? En hoeveel is de koninklijke familie waard?

3 september 2019 0 Door Indignatie redactie

Kosten de Oranjes teveel? Volgend jaar Amalia 1,5 miljoen zakgeld!!. Hoeveel hebben de Oranjes en waarom is de koninklijke familie niet erg transparant? Indignatie.nl probeert de koninklijke kluis te lichten.

De familie Van Oranje-Nassau spant onverminderd de kroon als het gaat om een gebrek aan transparantie omtrent haar vermogen. Het enige wat prinses Beatrix er ooit over losliet via de RVD was dat elke schatting lager dan die van Quote dichterbij de waarheid zat. Maar de hardnekkige mare dat de familie aandelen bezit in Royal Dutch Shell noopt ons toch de oekaze van de hoogheid brutaal te negeren.

De komende jaren wordt haar voormalige woonpaleis Huis ten Bosch gerenoveerd zodat koning Willem-Alexander en zijn Argentijnse schone eindelijk met hun drie bloedjes van kinderen het dorpse Wassenaar achter zich kunnen laten en op stand gaan wonen in de hofstad.

Over het vermogen van de familie Van Oranje rept de begroting met geen woord. Op de website van het Koninklijk Huis staat een kort en onvolledig lijstje van wat vastgoedbezittingen, maar over aandelen, obligaties, banksaldi en andere liggende gelden laat de Rijksvoorlichtingsdienst doorgaans niets los. Daardoor doen al decennia wilde schattingen over het koninklijk kapitaal de ronde, variërend van een kleine €200 miljoen tot meer dan €20 miljard.

In 2011 kwam er voor het laatst vanuit de hofstad een reactie kwam op onze schatting in de rijkenlijst. ‘Voor wat betreft het door u genoemde vermogen van €800 miljoen zal iedere aanpassing naar beneden de schatting dichter bij de werkelijkheid brengen’, schreef RVD-adjudant Michiel Schulmaijer toen. Een wat cryptische uitspraak; wie een beetje doordenkt, komt tot de conclusie dat de Oranjes maximaal €400 miljoen bezitten – volgens hun pr-dienst dan. Maar verder bewijsmateriaal bleef achterwege, dus afwaarderen op basis van deze ene mededeling lijkt voorbarig.

Bovendien ontvingen wij per mail ooit een interessante tip van een bekende van de familie: ‘De Oranjes, zeer gewaardeerd door ons, tellen als hun privébezit louter het onroerend goed, cash geld, juwelen et cetera die op privénaam staan en dat telt op tot net boven de €250 miljoen, afhankelijk van taxaties.’ Maar daarnaast bezit de First Family nog veel meer, vertelt deze bron. ‘Het vermogen van de Oranjes zit onder andere in diverse Duitse (!) stichtingen’. En in kunstschatten die soms stiekem worden verkocht.

Speurwerk in Duitsland brengt geen verborgen schatten aan het licht, maar geheel onaannemelijk is de tip niet, gezien de voorliefde voor stichtingen en trusts die de koninklijke familie de laatste jaren aan de dag legt – denk aan de stichting waarin Wim-Lex zijn Mozambikaanse Center Parcs-huisje parkeerde en de brievenbusfirma op Guernsey waarmee prinses Christina de fiscus omzeilt.

Misschien heeft de RVD in officiële zin dan ook gelijk, omdat ze het vermogen in dat soort vehikels niet meetelt, maar aanwijzingen voor een officieus groter kapitaal zijn er genoeg. Totdat er ooit misschien echt transparantie komt over de koninklijke schatkist, bouwen wij voort op onze oude schatting. De Oranjes schatten we in op €900 miljoen.
De niet betaalde belastinginkomsten over de laatste drieënveertig jaar hebben we hierbij niet verdisconteerd. RTL Nieuws koppelt een bedrag aan het voordeeltje: 150.000 gulden per jaar aan tegemoetkoming. Tja, symbolisch natuurlijk, en niet uit te leggen, maar in het grote geheel verwaarloosbaar.

Over de toelage van Prinses Amalia en de totale uitgaven is het woord ‘staatsgeheim’ is alweer gevallen!

Deze bedragen zijn openbaar. Willem Alexander krijgt bijna 900 ton salaris, Maxima €340.000, Beatrix €490.000 en Amalia €250.000 na haar verjaardag 1,5 miljoen. Dit wordt weer klassiek kinderachtig gekissebis over het Oranjezakgeld. Let vooral op D66. Die kunnen niet ophouden met jammeren over bonnetjes.

Een stoep, maneges en een paardenwei: het bezit van de koninklijke familie

Een paardenwei in Apeldoorn, een manege in Wenum-Wiesel, een stoep in Baarn. Zomaar een greep uit de meer dan 500 stukken grond en panden van de koninklijke familie. De NOS heeft de gegevens daarover bij het kadaster opgevraagd. De bezittingen beslaan zo’n 520 hectare.

Onder de eigendommen valt ook een deel van de Amsterdamse panden van prins Bernhard jr., waarover Het Parool eind vorig jaar berichtte. Volgens het kadaster heeft hij in totaal 95 Amsterdamse adressen in zijn bezit, deels samen met een zakenpartner.

Koning Willem-Alexander heeft het meeste bezit sinds hij in november vorig jaar landgoed De Horsten in Wassenaar kreeg van zijn moeder prinses Beatrix.

Onderzoeksjournalist van Quote Sonny Motké noemt de 520 hectare grond van de Oranjes “karig” vergeleken met andere vermogende families in Nederland. “De familie Van Puijenbroek, grootaandeelhouder van uitgeverij TMG bezit meer dan 1000 hectare aan landgoed. Of neem de 78-jarige Magreta Wessels-Boer. Zij bezit in haar eentje meer dan 4000 hectare grond.”

Wij hebben elk jaar medelijden met degene die zich over de schatting van de Oranjes moet buigen.

Toch staat de familie van Oranje in de recentste Quote 500 op de tiende plek van de “familielijst”, waar in totaal vijftig families op staan. Geschat vermogen: 950 miljoen euro.

Motké: “Dat getal is giswerk. Vraag het aan kenners en intimi en de schattingen lopen uiteen van 200 miljoen tot 20 miljard. Dat laatste getal hoor je omdat hardnekkige verhalen de ronde doen dat de familie grote belangen heeft in beursgenoteerde bedrijven zoals Shell.”

“Wij hebben elk jaar medelijden met degene die zich over de schatting van de Oranjes moet buigen”, gaat hij verder. “Er is nauwelijks openbare informatie en hectares alleen zeggen niet zoveel.”

Het midden van het land

Prinses Beatrix en haar zussen Margriet, Irene en Christina bezitten samen zo’n veertig stukken land. De percelen zijn verspreid over het midden van het land en concentreren zich rondom Wassenaar, Baarn, Soest en Apeldoorn.

oranjes

Het grootste deel van het land, zo’n 400 hectare verdeeld over 377 percelen, ligt tussen Wassenaar en Voorschoten en is in bezit van Willem-Alexander. Landgoed De Horsten is al generaties in bezit van de koninklijke familie. Een deel van de percelen deelt Willem-Alexander met zijn neven Floris en Pieter-Christiaan en Prinses Irene.

oranjes