Het ergste komt nog: ECB beleid zorgt voor einde euro, maar dan anders dan je denkt

wcrol

Ontwikkelingen op het gebied van de euro: om de financiële markt en schuldenlanden te plezieren heeft de ECB weer een domme maatregel genomen, of beter: meerdere domme maatregelen. In een (zoveelste) wanhoopsdaad verklaarde het invloedrijkste politieke instituut in de EU, de ongekozen regering die heet de Europese Centrale Bank, de euro waardeloos. Klinkt ongeloofwaardig? Lees toch even door.

Euro waardeloos?

Je kan uiteraard (nog) dingen kopen met de euro, en voor u en mij zijn ze (nog) schaars, je moet er hard voor werken en niet in de laatste plaats moet je je belastingen afdragen in euro’s. Die feiten geven de euro voor u en mij uiteraard waarde. Voor de financiële markten is de euro nu echter van geen waarde meer. Hij is kosteloos, hij is nu gratis gemaakt. De ECB verlaagde de basisrente namelijk van 0,05% (spotgoedkoop) naar 0% (gratis). Ofwel, de banken en grote investeerders kunnen nu gratis geld lenen. Let wel: de euro is nu Gratis voor bankiers. Geld kost nu niets meer.

Dit zorgt uiteraard voor nogal wat verstoringen in de economie. Het betekent namelijk dat u en ik volledig buitenspel zijn gezet door de financiële markten. Wat doet de bankier als hij geld nodig heeft? Geneuzel met u en mij, of gratis ophalen bij de ECB? Juist, ophalen bij de ECB. Een basisrente van 0% betekent dat uw en mijn inbreng in de economie ook van 0% waarde is voor de financiële markten, investeerders en bankiers. U en ik zijn door de ECB waardeloos verklaard, althans voor de (financiële) economie, men kan prima zonder u.

Meer gratis geld: schulden verzilveren

Banken en grote investeerders kunnen door nieuw beleid nu zelfs noggemakkelijker aan geld komen dan Gratis lenen. Ze kunnen slecht lopende staats- en andere obligaties (schulden/leningen) gewoon verkopen aan (beter: verzilveren bij) de ECB.

In al hun wijsheid kondigde de ECB namelijk ook een nieuwe ronde LTRO aan.LTRO is speciaal voor banken om zichzelf te herfinancieren, ze kunnen al hun (waardeloze) waardestukken (zoals staatsschulden en andere schuldpapieren) verpatsen aan de ECB. De ECB creëert dan euro’s en sturen die terug naar de bank. Ofwel: ‘monetization of debt’, wat in het Maastrichtverdrag keihard verboden werd voor de ECB. Nu dus in de vierde ronde, het breken van verdragen is heel normaal geworden in de EU en de ECB.

quote-within-our-mandate-the-ecb-is-ready-to-do-whatever-it-takes-to-preserve-the-euro-believe-mario-draghi-98-2-0216

We doen wat nodig is om de euro te redden, ongeacht de consequenties. Overigens gaat de ECB hierbij ook ver buiten hun originele mandaat.

Waarom doet de ECB het verzilveren van (staats)schuld? Om de vele schuldenlanden in de eurozone de winter door te helpen. In plaats van goed financieel beleid (zo dat nog mogelijk is in huidige ECB-klimaat) kunnen landen hun dure schulden zo inwisselen voor goedkope schulden. En dat is uiteraard zeerprettig voor de Club van Honderd, landen met staatsschuld van meer dan 100% van het BBP. Wie zijn lid van de Club van Honderd?Griekenland (185%) behoort ertoe, evenals Italië (132%), Portugal (128%) en Spanje (101%). Frankrijk (97%) is kandidaat-lid. 

De Biljoen van Mario Draghi – meer, Meer, MEER!

U herinnert zich de Biljoen van Draghi. Don Draghi (a.k.a. SuperMario) is het ongekozen (Italiaanse!) opperhoofd van het machtigste regeringsinstituut in Europa, de geldmaffiaECB. De Biljoen van Draghi was het bedrag dat de ECB ging weggeven aan bankiers, verspreid over een onvoorwaardelijk maandelijks basisinkomen van 60 miljard euro voor bankiers. In december 2015 werd de Biljoen al Anderhalf Biljoen, sinds begin v/d maand is het maandelijks basisinkomen voor bankiers en investeerders dus 80 miljard geworden. U bent bekent met het fenomeen valsemunterij? De ECB doet het nu als standaardbeleid maandelijks, voor een waarde van 80 miljard.

OK, deze QE (kwantitatieve verruiming, quantitative easing) is niet helemaal gratis, maar alle staatsobligaties van landen zijn (via het bankensysteem uiteraard) welkom bij de ECB tot 80 miljard euro per maand dus. Geen bankiers hoeft nog (verlieslatende) staatsobligaties op de rekening te hebben, Don Draghi koopt letterlijk alles, inclusief obligaties van bedrijven en binnenkort zelfs aandelen van bedrijven. Let wel, Draghi zegt nu dus dat hij zelfstandig grote multinationals kan en gaat financieren! Wat zorgt de ECB toch goed voor banken en multinationals, niet? Wel jammer dat de bevolking niet op diezelfde radar staat.

Don Draghi koopt dus alles op wat los en vast zit, behalve dan staatsobligaties van de Grieken. Hij gebruikt alle bankiers en investeerders op deze planeet namelijk om de regering van Alexis Tsipras onder druk te zetten beter te luisteren naar het slopende beleid van de ECB. Griekenland is sinds de verkiezingen uiteraard persona non grata verklaard, Mario ‘Whatever it takes’ Draghi is duidelijk rancuneus en perst landen af alsof het niets in.

De ECB heeft nu al ruim 700 miljard weggegeven aan bankiers. Hoeveel geld is dat nu precies?

Om een voorstelling te geven van hoe veel geld dat is: als je het in coupures van 10 euro zou hebben, zou je het hele Griekse eiland Korfoe er mee kunnen bedekken, en dan heb je nog een paar miljard over. Als je dat bedrag in briefjes van 10 euro achter elkaar zou leggen, kun je bijna 226 keer de aarde rond over de evenaar. Je kunt er met speels gemak alle Nederlandse Waddeneilanden mee bedelven, bijna twee keer zelfs.

Geld nu waardeloos

De euro is nu zelfs giftig verklaard: Negatieve rentes voor iedereen!

Om de banken werkelijk helemaal te bedelven onder het (waardeloze) geld, maakt de ECB het ook weer duurder om geld te parkeren bij de ECB. De ECB wil echt geen geld meer krijgen, de kraan staat open, zinnige blokkades bij de ECB worden niet getolereerd. De depositorente gaat van -0,3% naar -0,4%. Ofwel, om geld te stallen bij de ECB moeten banken nu 0.4% rente betalen. Een verdere verlaging van de deposito rente dus, gewoon omdat negatieve rente tot nu toe niet werkte. Einstein had een mooie uitspraak hierover: “Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results.”

Bankiers die nu zwemmen in het geld, die hebben uw geld niet meer nodig. Sterker nog, ze moeten u geld (rente) betalen voor uw geld, en dat is natuurlijk niet wenselijk als ze al in het gratis geld van de ECB zwemmen. Wat doen de banken dus? Die zetten de spaarrente op nul. Sterker nog, omdat de euro hun nu geld *kost*, en de euro waardeloos is gemaakt door de ECB, gaan ze geld in rekening brengen voor het geld dat u in uw bank investeert. De bankiers willen graag een negatieve spaarrente voor u en mij introduceren.

Het wonderbaarlijke experiment met negatieve rentes…

Ja, het geld op uw bankrekening is een investering in die bank. Wanneer u het overmaakt naar de bank (zoals uw maandelijkse salaris!), dan is het geld daarna een risico lopende investering in die bank. Uw geld is dus niet meer van u als het op de bank staat. Deze vreemde kronkel is mogelijk gemaakt door Dijsselbloem in Cyprus, en die regel geldt sinds begin dit jaar ook voor ons in Nederland. Vroeger was het bestaansrecht van de Centrale Bank om de stabiliteit van aangesloten banken te borgen als het mis ging, nu ligt die taak dus bij u en mij als mensen met een bankrekening? Dank je wel PvdA!

Wilt u dus investeren in uw bank (dat is: geld op uw bankrekening te zetten), dan doet u uw bank daar geen plezier meer mee. Conform de negatieve (deposito) waarde van geld, wil de bank u eigenlijk een boete (rente) aanrekenen voor het sparen/investeren bij uw bank. Maar zodra ze dat doen gaat u uw geld opnemen van de bank. Als u een winkeltje heeft, overweeg dan nu kluizen te gaan verkopen, dat besluit wordt een goudmijntje.

En Nederland gaat akkoord met al deze onzin?

OK, veel gratis geld is fijn voor bankiers, en een negatieve waarde voor de euro is prettig voor landen met torenhoge staatsschulden. Voor Nederland en Duitsland is het uiteraard niet fijn, die zien hun eigen positie hierdoor verder verzwakken. Er is uiteraard gestemd over het beleid van Don Draghi, en Duitsland en Nederland stemden tegen deze waanzin. Het resultaat hiervan? Don Draghi deed gewoon wat hij wilde. Alle lessen hoe je fatsoenlijk economie moet bedrijven zijn daarmee uit het raam gevlogen.

U moet dus een dag of 21 hard werken voor uw salaris, een salaris die bestaat uit euro’s die feitelijk van geen of zelfs negatieve waarde zijn. Door de Biljoen van Draghi wordt de euro uiteraard ook minder waard. En dat negatieve rentes niet goed zijn voor uw spaargeld mag duidelijk zijn. Deze waanzin is dus ook niet goed voor onze pensioenen. Pensioenen zijn 1400 miljard aan spaargelden, plenty voor iedereen zou je zeggen, maar met negatieve (reken)rentes… het woord ‘verkwanselen’ doet het gedrag van de bankiers, Don Draghi in het bijzonder, nog niet voldoende recht aan.

Touwtrekken: DE+NL vs Eurozone

Nout Wellink, de vorige baas van De Nederlandse Bank noemt Draghi dan ook passendeen Kamikaze Piloot en noemt het beleid van Draghi een aanslag op de integriteit van het financiële systeem. (Uhm, welke integriteit precies?) Klaas Knot, de huidige baas van de Nederlandse Euro, ging dus niet akkoord met het programma van Don Draghi, zegt:“Langdurige en aanzienlijke verstoringen zoals met het opkoopprogramma, zullen in de toekomst een prijs hebben. Sterker nog, de vorige financiële crisis is begonnen met zo’n verstoring”. Ofwel: Klaas vindt (terecht!) dat de Don een risico vormt voor het voortbestaan van de euro en de eurozone en ons een nieuwe crisis in leidt, de klappende zeepbel van het gratis geld.

Het ergste moet nog komen

Dat met het huidige financiele beleid we afkoersen op een keiharde en werkelijk onvoorstelbaar harde financiele gratis-geld-zeepbel crash mag dus wel duidelijk zijn. Beste heer Eric Mecking heeft als econoom reeds in 2008 bewezen aardig zicht te hebben op financiële crashes:

Sinds 2008 zijn wereldwijd de schulden (lees: het krediet) niet afgenomen maar zelfs met 40 procent toegenomen. Er is dus niets opgelost. Het probleem is eerder groter geworden. Ondanks [LLE, lees: dankzij] alle monetaire geweld van de Europese Centrale Bank (ECB) werd vorige week bekend dat de deflatie weer is teruggekeerd. Dat toont aan dat het beleid van ECB faalt en niets anders is dan dure symptoombestrijding. Spaarders, pensioenfondsen en verzekeraars krijgen het steeds moeilijker. Het geld gaat dan ook niet via de banken naar de burgers en de economie, maar naar de aandelenbeurzen. Sparen is uit, speculeren is in. Rijken worden rijker, armen armer.  Kortom, de drie grote D’s zullen definitief toeslaan: demografie, deflatie en depressie.

De zeepbel van het valse geld barst in 5, 4, 3…

DNB heeft trouwens wel humor, tegelijkertijd met de reacties van Nout en Klaas (en LLE is on first name basis uiteraard) kondigt de Centrale Bank namelijk een nieuwe zilveren munt aan. Ofwel: als u zekerheid wilt bij DNB, koop dan zilver. Een poëtisch passende daad, met geweldige timing. DNB heeft duidelijk humor. De vraag naar oude sokken is in ieder geval flink toegenomen, ze zijn bijna niet meer aan te slepen. (humor). U herinnert zich de Nobelprijs voor Economie uit 2012? Hij ging naar de EU. Volgt in oktober 2016 voor de laatste keer de Nobelprijs voor de economie? Het lijkt er veel op, de onzin is zo langzamerhand immers wel duidelijk voor iedereen die enigszins nog oplet.

Dankwoord

Er zijn winners en verliezers, en u, ik en Nederland als geheel horen niet bij de winnaars van dit beleid. U kunt uw dank sturen naar oud-MinFin Gerrit Zalm (VVD), die via de bekende draaideur nu uiteraard baas is bij ABN Amro Bank, hij heeft ons de waardeloze euro ingedreven. En Nout Willink die DNB-baas was ten tijde van de invoering van de euro. En vergeet niet de inzet van het PvdA en CDA, Wim Kok en JP Balkenende faciliteerde de euro maar wat graag! En vergeet de rol van Dijsselbloem niet, die het erger maakte door u als spaarder een risico lopend investeerder te maken. En uiteraard Don Draghi, de Goldman Sachs bankier uit Italië, die nu de ongekozen (ongewenste en juridisch onaantastbare) leider is geworden van de EU.

Door wanbeleid van de ECB en onze favoriete maffioso, is de euro nu waardeloos geworden en dicteert de ECB nu EU-beleid. Wie arresteert de boven genoemde mensen voor een complot tegen de samenleving, een arrestatie voor het plannen en uitvoeren van een staatsgreep? Misdaad loont, de Prijs van de Euro is hoog.

Conclusie

Om de waarde van de euro en het eurobeleid te reflecteren, willen banken negatieve spaarrente rekenen. Ze combineren negatieve rente dan met persoonlijk risico voor confiscatie bij bankfalen. Deze giftige cocktail vraagt erom dat mensen hun geld gaan opnemen. Wanneer mensen en masse hun geld opnemen, krijg je een bank run en de oplossing die de EU en de Don maar al te graag willen implementeren is het confisqueren van ‘onze’ bankbiljetten. Confiscatie van fysiek geld, als PRS-actie om zowel negatieve rente mogelijk te maken als een bankrunonmogelijk te maken. Ofwel, door het gedrag van Don Draghi, komt het einde van de fysieke euro nu in rasse schreden naderbij. Draghiheeft de economie de doodsklap gegeven.

De euro en het euro-beleid kent alleen nog verliezers. De biflatie slaat steeds harder om zich heen, de dagen van de euro zijn geteld. Niet omdat de eurozone als los zand uit elkaar valt, maar omdat de euro als fysieke munt niet kan blijven voortbestaan bij het huidige beleid van de eurozone. U mag binnenkort uw munten en biljetten gaan inwisselen voor gemakkelijk confisqueerbaar, risicolopend bankkrediet. Al het geld wordt dan belastbare investeringen in een bankensysteem dat duidelijk niet langer houdbaar is. Heteinde van de euro, maar anders dan u tot nu toe dacht.

Ik herinner u daarbij graag nogmaals aan het initiatief van HandjeContantje. En wie weet, mogelijk wordt Bitcoin binnenkort wel een fysieke munteenheid? Anders hebben we altijd nog de zilveren munten van DNB zelf.

Lees verder bij de Bron: Lang Leve Europa!

https://jdreport.com