Het einde van de monarchie en de definitieve ineenstorting van het VK

Het einde van de monarchie en de definitieve ineenstorting van het VK

30 augustus 2019 0 Door Indignatie redactie

Een trotse keizerlijke dynastie domineerde een heel continent gedurende een half millennium. Zelfs toen het uit zijn mondiale rol werd gedwongen, bleef het een enorm kernrijk in Europa. De hoofdstad werd mythisch vanwege de levendige cultuur, het ongeëvenaarde theater en de buitengewone muziek die de wereld betoverde. In schril contrast met zijn imperiale verleden, roemde het een voorbeeld van tolerantie en diversiteit voor de hele wereld.

Maar toch, plotseling, zonder duidelijke waarschuwing, ging het allemaal mis. Het grote rijk viel uit elkaar en liet slechts een kleine, geïsoleerde kern achter, gedomineerd door een enorme, zo lang-trotse keizerlijke stad die het zelfs niet meer kon voeden, laat staan ​​economisch volhoudt. De trotse en waardige koninklijke familie van het rijk raakte verwikkeld in generaties smerige, bizarre en uiteindelijk tragische schandalen.

Is dit het verhaal van het legendarische sprookjesachtige Habsburgse rijk van Oostenrijk-Hongarije in de halve eeuw tot zijn ontbinding na de Eerste Wereldoorlog? Ja natuurlijk. Maar precies hetzelfde meedogenloze lot overweldigt nu het Verenigd Koninkrijk.

Het Verenigd Koninkrijk is sinds 950 niet meer veroverd en bezet door buitenlandse macht sinds 1066. Sinds de jaren 1640, meer dan een derde van een millennium geleden, heeft het geen revolutie of burgeroorlog geleden.

Maar plotseling, als gevolg van zijn uiterst enge besluit in 2016 (met 52 tot 48 procent) om de Europese Unie te verlaten, stort het VK van alle kanten in. Het ziet er plotseling uit als een elegant, oud timmermans gotisch houten huis dat al generaties lang door termieten is verslonden, maar niemand heeft het ooit opgemerkt.

Ook is de Britse koninklijke familie honderden jaren lang de belichaming van openbare waardigheid, decorum en ingetogen gezond verstand (of zo presenteerden ze zich) tabloidvoer. Het is elke misstap, schaamte en schandaal wordt onmiddellijk doorgegeven aan een schandalig wereldwijd publiek van miljarden.

Staat de trotse Windsor-dynastie van Groot-Brittannië op het punt de hapsburgs van Oostenrijk te bewandelen? Inderdaad. Dankzij de uitbarsting van de Brexit-crisis bij het verlaten van de EU staat het Verenigd Koninkrijk op de rand van desintegratie, waarbij Schotland en Noord-Ierland op verschillende manieren gaan en Little England geïsoleerd, verward en in een economische crisis achterblijven – net als Oostenrijk in de jaren 1920.

De parallellen van de Britse Royals met hun ongelukkige Hapsburg-voorgangers zijn griezelig. De afbrokkelende puinhoop wordt nog steeds voorgezeten door een ongelooflijk oude monarch die is opgegroeid in een anders lang vergeten en verdwenen wereld die universeel wordt gerespecteerd voor hun waarschijnlijkheid en waardigheid, maar die meestal geen idee lijkt te hebben wat er om hen heen gebeurt.

Voor de Habsburgers was het keizer Franz-Josef – nog steeds vereerd in Wenen vandaag. Hij regeerde 68 jaar, nog steeds de langste recordregel van elke vorst in de geschiedenis sinds Pepi II van de Zesde dynastie van het oude Egypte.

Maar vandaag Queen Elizabeth II is in haar 68 ste jaar van de regel ook en blijft bijna universeel ook vereerd.

Net als Franz-Josef is de koningin echter geen onbekende voor een gebroken hart, persoonlijke vernedering en schandaal. Haar schoondochter, prinses Diana, werd een wereldwijde romantische charismatische sensatie die de wereld betoverde zoals niemand dat meer had sinds Marilyn Monroe en gescheiden van haar overschaduwde echtgenoot erfgenaam van de troon Prins Charles. Toen stierf ze tragisch in een auto-ongeluk in een Parijse tunnel. Geruchten van samenzwering en geheime moord wervelen nog steeds rond haar dood.

Kroonprins Rudolph, de liberale, hervormende, zeer aanbeden enige zoon van Franz-Josef stierf ook gewelddadig, blijkbaar door zelfmoord op 30-jarige leeftijd met zijn tiener-minnares Barones Mary Vatsera in het jachthuis van Meyerling in 1889. Het was geen geheim dat Franz Josef en Rudolph verafschuwden elkaar en de dood werd algemeen vermoed als moord omdat de zoon vastbesloten was om volledige onafhankelijkheid te verlenen aan Hongarije in ruil voor het regeren.

Rudolph’s moeder, de buitengewoon mooie en volleerde maar ook onstabiele keizerin Elizabeth (“Sisi”) kwam ook aan een gewelddadig einde. Ze werd in 1898 doodgestoken door een anarchist aan het meer in Genève, Zwitserland.

Het duistere lot dat boven de Habsburgers zweeft liet nooit op. Een latere troonopvolger, de aartshertog Franz Ferdinand en zijn geliefde vrouw Sophie werden in juni 1914 door een Servische terrorist neergeschoten in de stad Sarajevo. De laatste woorden van de aartshertog waren: ‘Sophie! Sophie! Ga niet dood! Leef voor onze kinderen! ‘Het was de moord die het oude rijk ertoe bracht de Eerste Wereldoorlog te beginnen, waarin het volledig werd vernietigd.

Ironisch genoeg had Franz Ferdinand de oorlog en de afloop ervan voorzien. Sinds 1912 had hij gevochten om te voorkomen dat de stafchef van het keizerlijke leger, de oorlogslievende en crimineel incompetente veldmaarschalk Franz Conrad von Hotzendorf, ermee zou beginnen.

Als er vandaag een Conrad von Hotzendorf door de gangen van Buckingham Palace loopt, de hoofdzetel van de Windsor-dynastie, is het de nieuwe premier Boris “BoJo” Johnson, een andere machtshongerige, incompetente buffoon met dromen om de tweede Oliver Cromwell van Engeland te zijn (er was er al teveel).

Op woensdag 28 augustus overwon Johnson de oude koningin Elizabeth om het parlement op te schorten. In feite doodde hij bijna 360 jaar grondwettelijk bestuur in Engeland sinds de Restauratie van de Monarchie in 1660 na Cromwell’s dood steen koud dood en maakte de koningin zijn medeplichtige.

Het einde van de monarchie en de definitieve ineenstorting van het VK zullen nu zeker volgen: en binnenkort.