Help! Europese Commissie lanceert plan om EU-lidstaten ‘respect voor de rechtstaat’ bij te brengen

Ursula von der Leyen, de kersverse voorzitter van de Europese Commissie. Bron: Flickr / European Parliament

Foto: Ursula von der Leyen, de kersverse voorzitter van de Europese Commissie. Bron: Flickr / European Parliament Door Teunis Dokter 20 juli 2019

De voorspelling van Nigel Farage is nog maar net uitgesproken en blijkt nu alweer juist! De Europese Commissie wil namelijk een ‘rule of law’-cultuur bevorderen want men maakt zich zorgen om ‘respect voor de rechtstaat’ en ‘corruptie’. Blijkbaar moet Brussel de juridische chaos veroorzaakt door CDA en VVD, opruimen.

Een beetje totalitair klinkt het wel, dat ‘rule of law’-framework: als het aan Brussel ligt bevordert de Europese Commissie binnenkort ‘rechtsstatelijke principes’, maar in hoeverre dat succesvol zal blijken is maar de vraag.

De middelen die de Commissie zichzelf toewijst zijn echter niet mis. Waar het plan concreet op neerkomt is dat alle ‘overtredingen’ voortaan onderwerp van gesprek worden tussen de Commissie en de lidstaten. Brussel gaat lidstaten erop aanspreken als ze van mening is dat de lidstaat ‘onvoldoende vorderingen’ maakt op het gebied van ‘rule of law’. Het probleem van het programma is echter het doel. Wetgeving wordt verheven tot ‘doel’ en niet als middel, zo staat er in het programma:

“GOAL: to address systemic threats to the rule of law” Thierry Baudet maakt waslijst van redenen waarom NPO niet deugt: ‘Klim… Zwarte man opgepakt: viel willekeurige blanke mensen aan met baksteen Linkse pestkoppen treiteren Thierry Baudet omdat hij tien maanden oude… Arrogante pafzak Henk Otten mag wel even normaal doen met z’n zelfzuch… NPO-oppergraaier Matthijs van Nieuwkerk vindt tonnen belastinggeld als… Hoppa! Martin Bosma pakt Ollongren aan nadat haar nepnieuwscampagne ep…

Dit klinkt wellicht prachtig, maar concreet betekent dit dat maffe  wetten géén probleem zijn, zo lang er maar wordt gehandhaafd. Het systeem dat men in Brussel heeft bedacht ziet er ongeveer zo uit:

Rule of Law-framework van de Europese Commissie

Het Rule of Law-programma van de Europese Unie. Bron: European Commission
Het Rule of Law-programma van de Europese Unie. Bron: European Commission

Het nieuwe systeem zal ertoe leiden dat landen die zich niet conformeren worden aangesproken op ‘overtredingen’. Daarna volgt mogelijk een sanctieprocedure om lidstaten te bewegen verandering te realiseren. Ook wil de Europese Commissie lidstaten middels subsidies helpen om de ‘doelen te realiseren’. Concreet komt het erop neer dat er dus nóg meer macht en invloed naar Brussel gaat. Via een Artikel 7-procedure kan de EU zelfs sancties opleggen en lidstaten straffen.

Met de plannen ligt wederom een bewijs op tafel dat Nigel Farage gelijk heeft: de EU doet er alles aan om nationale soevereiniteit te ondermijnen. Om haar heimelijke coupe d’etat te verzwijgen schermt men in Brussel met “Bulgarije!” en “Roemenië!” – die landen zouden het programma meer dan nodig hebben vanwege corruptie.

Daarmee geven de bureaucraten in Brussel eigenlijk toe onbetrouwbare overheden toegang tot de Unie hebben te hebben gegeven. Het zou bijna grappig zijn ware het niet zo enorm triest.