De zegepreek van Nigel Farage.. heerlijk!

Door GuidoJ.2 februari 2020


De zegepreek van Nigel Farage.. heerlijk!

2020 © WantToKnow.nl/be

x

Het is hem gegund, deze heerlijke zegetocht om het bereiken van zijn doelstellingen. De voormalige auto-verkoper Nigel Farage eist de aandacht op, vlak ná de stemming over het formele uittreden van de Britten uit de EU. Een láátste keer zijn onovertroffen felheid in keurige bewoordingen aan te horen is een genot voor ons. Waarom? Omdat de  man in heel simpele woorden en wars van allerlei ingewikkelde zinsconstructies nog steeds in staat is, de harten van mensen te bereiken. En hen duidelijk te maken, wát hij duidelijk wil maken. Kortom: een voorbeeld voor veel politici, die zich té vaak verliezen in allerlei lege retoriek..!

We plaatsen hier de vertaling van het transcript van deze speech, in de veronderstelling dat er veel mensen zijn die én nog deze speech niet hebben gehoord, én mensen die de Engelse taal niet machtig genoég zijn, om de reikwijdte van deze speech te begrijpen. Tot je dienst!

Transcript Speech Nigel Farage, bij formele EU-parlementsbeslissing over BREXIT

‘Dit is dus het laatste hoofdstuk, aan het einde van de route. Een 47-jarig politiek experiment, waar de Britten eerlijk gezegd nooit erg blij mee zijn geweest. Mijn moeder en vader hadden zich aangesloten bij een gemeenschappelijke markt, niet bij een politieke Unie, niet bij vlaggen, hymnes, presidenten. En nu wil je zelfs je eigen leger..

Voor mij is het 27 jaar campagne voeren geweest en meer dan 20 jaar hier in dit Parlement. Ik ben niet erg blij met het akkoord waarover we vanavond moeten stemmen, maar Boris is de afgelopen maanden opvallend stoutmoedig geweest. En mevrouw Von der Leyen, hij heeft het duidelijk gemaakt, hij heeft ons beloofd dat er geen gelijk speelveld zal zijn. En op basis daarvan, wens ik hem veel succes in de volgende onderhandelingsronde, echt waar.

Maar het belangrijkste punt is wat er op vrijdag 31 januari 2020 om 23.00 uur gebeurt. Het markeert het punt van no return, als we eenmaal weg zijn komen we nooit meer terug, en de rest is eerlijk gezegd diesel. We gaan, we zullen weg zijn. En dat zou de toppunt van mijn eigen politieke ambities moeten zijn. Ik liep hier binnen, zoals ik al eerder zei, jullie vonden het vreselijk grappig, maar stopte met lachen in 2016. Maar mijn kijk op Europa is veranderd, sinds ik lid ben geworden.

Deze spotprent uit 2005 bracht het perfect in beeld. Balkende die als vertegenwoordiger van ‘alle Nederlanders’ ons de EU-Grondwet door de strot wilde duwen. Het Nederlandse volk moest uiteindelijke tóch slikken.. Er waren kennelijk nog meer ‘ingangen’, zoals het tekenen van een ‘Verdrag’…

In 2005 zag ik de Grondwet, die is opgesteld door Ghiscard (d’Estain -president Frankrijk vert.) en anderen. Ik zag dat de EU-grondwet door de Fransen in een referendum werd verworpen. Ik zag dat deze EU-grondwet door de Nederlanders in een referendum werd verworpen. En ik zag u in deze instellingen hen negeren. En het terugbrengen als ‘Het Verdrag van Lissabon’.

En gaat er prat op, dat u het kunt doordrukken, zonder dat er referenda worden gehouden. Waar de Ieren wel stemden en ‘nee’ zeiden en wéér moesten gaan stemmen. Jullie zijn erg goed in het opnieuw laten stemmen van mensen, maar wat we hebben bewezen is dat de Britten te groot zijn om te pesten. Godzijdank.

Dus ik werd een regelrechte tegenstander van het hele Europese project. Ik wil dat Brexit een debat start in de rest van Europa. Wat willen we van Europa? Als we handel, vriendschap, samenwerking en wederkerigheid willen, hebben we geen Europese Commissie nodig. We hebben geen behoefte aan een Europees Hof; we hebben deze instellingen en al deze macht niet nodig. En ik kan u beloven, zowel in de UKIP als in de Brexit-partij: we houden van Europa, we haten de Europese Unie alleen maar. Zo eenvoudig is het.

Dus ik hoop, ik hoop dat dit het einde van dit project begint. Het is een slecht project…! Het is niet alleen ondemocratisch, het is anti-democratisch! En het zet op die eerste rij, het geeft mensen macht zonder verantwoording af te leggen. Mensen die niet ter verantwoording kunnen worden geroepen door het electoraat. En dat is een onacceptabele structuur. Inderdaad, er is nu een historische strijd gaande in het Westen; in Europa, Amerika en elders. Het is globalisme, tegen populisme.

En je mag dan een hekel hebben aan populisme, maar ik zeg je een grappig ding. Het wordt erg populair. En het heeft grote voordelen. Geen financiële bijdragen meer, geen Europees Hof van Justitie meer, geen gemeenschappelijk visserijbeleid meer, geen gepraat meer tegen, geen gepest worden. Geen Guy Verhofstadt meer.

Ik bedoel, ik bedoel, wat niet leuk is. Ik weet dat je ons gaat missen. Ik weet dat je onze nationale vlaggen wilt verbieden. Maar we gaan je vaarwel zeggen en we kijken er naar uit om in de toekomst met je samen te werken, als soevereine…

Voorzitter:
“Als je je niet aan de regels houdt, word je afgesneden. Kunt u alstublieft de vlaggen verwijderen. Ga alstublieft zitten, ga weer zitten en zet uw vlaggen weg. U vertrekt. En neem ze mee, als u weggaat. Tot ziens.
Dan zeg ik gewoon als ik mag zeggen Gewoon een historische referentie. Het woord ‘haat’ werd gebruikt, in de laatste bijdrage. En ik denk echt dat, gezien wat we hiervoor gehoord hebben, we niemand moeten haten, of welke natie of welk volk dan ook.”

[Applaus]

Gaan er meer landen het Britse voorbeeld volgen..?
De voormalig EU-president Donald Tusk sluit niet uit dat meer landen het Britse voorbeeld volgen en na deze Brexit óók uit de EU zullen stappen. Sinds zijn vertrek in november 2019 bij de Europese Raad is Tusk voorzitter van de Europese Volkspartij in Brussel en vertegenwoordiger ervan in het Europees Parlement.

Tusk groeide op in Gdansk, een Poolse havenstad; daar begon ooit het Poolse verzet tegen het communisme en werd de leider van dat verzet, Lech Walens, een fenomeen, door later president te worden van álle Polen..  Tusk is nog steeds bevlogen over de Europese Unie. “Ik hoop niet dat het een trend wordt, dat landen uit de Europese Unie gaan stappen. Als ik aan de EU denk, dan denk ik niet aan een politieke organisatie. Voor mij is de EU het synoniem van vrijheid. Het was mijn grote droom toen ik jong was om hier ooit deel van uit te mogen maken.”

Duidelijk is ook, wanneer je zijn achtergrond kent en zijn visie op de EU, waarom Tusk in het hele Brexitproces, veruit het meest emotioneel reageerde van alle EU-leiders. Nogal vreemd, omdat je als leider van de EU-leiders, jezelf niet zo hoort te laten zien en je meer op de vlakte zou dienen houden. Maar daarbij memoreert Tusk de quote van Martin Luther King: ‘Uiteindelijk zullen we ons de woorden van onze vijanden niet herinneren, maar het zwijgen van onze vrienden.’

Voor Donald Tusk ligt dat dus anders:  “De hele Brexit-ontwikkeling raakte mij persoonlijk, en ik vond dat ik dát ook mocht laten merken. Want ik vond dat de andere regeringsleiders gewoon te weinig hierover lieten zien.”

De ontwikkelingen rondom mogelijke uittredingsneigingen van ook andere landen uit de EU, zal ongetwijfeld sterker worden, naarmate radicalen als de bizarre Guy Verhofstadt zich meer zullen laten horen. Hij is één van die mensen, die vanaf het goedbetaalde EU-parlementspluche, schreeuwt om ‘Méér macht voor Brussel’, waarbij hij zelfs een Europees leger ziet als een normale en wenselijke ontwikkeling..!