Brexit: risico-experts vrezen gewelddadige gevolgen van een EU-terugtrekking zonder deal

september 2019 https://www.stopdebankiers.com/

brexit

“Dingen die we waarschijnlijk zullen zien zijn haatmisdrijven, mensen die op straat schreeuwen, fysieke ruzies,” zei een analist bij de Risk Advisory Group.

LONDEN – Van een toename van racistische aanvallen tot woede over voedseltekorten en chaos aan de grens, waarschuwen sommige risico-experts dat de potentiële exit van Groot-Brittannië uit de Europese Unie zonder een deal tot geweld en onrust kan leiden.

“Dingen die we waarschijnlijk zullen zien zijn haatmisdrijven, mensen die op straat schreeuwen, fysieke ruzies en in sommige van de extremere delen van het internet waar we naar kijken, hogere impact geplande gewelddaden,” zei Jesper Cullen , een analist bij de Risk Advisory Group, die bedrijven en overheden adviseert over het beheer van politieke en veiligheidsrisico’s.

Groot-Brittannië stemde om de EU te verlaten in juni 2016, waarvan velen in de meerderheid zeiden dat ze protesteerden tegen de toename van immigratie. Een knelpunt in exitonderhandelingen met de EU was hoe het Britse immigratiesysteem zal veranderen nadat het het blok verlaat – een bijzonder netelige kwestie gezien het feit dat Boris Johnson van een leidende stem voor Brexit ging en immigratie terugbracht naar de stem van de regering als premier. En dat baart risico-experts als Cullen.

“Mensen zien de regering een vrij sterke retoriek over immigratie uitdragen en aandringen op een no-deal Brexit,” zei hij. “Door dit soort indicaties lijkt het erop dat de kans groot is dat mensen zich legitiem voelen om buitenlanders aan te moedigen of te dwingen het land te verlaten.”

Inderdaad, in de maand na de Brexit-stemming steeg de haatmisdrijven met 41 procent, bleek uit statistieken van de overheid. En nu, na bijna twee en een half jaar van bitter debat, zegt Johnson dat hij bereid is om het land op 31 oktober de EU uit te leiden, ongeacht of hij een deal kan sluiten. Maar het verlaten van een deal zou Groot-Brittannië kunnen dwingen uit een reeks veiligheids- en inlichtingenuitwisselingsregelingen met het blok, een beweging die onderzoekers zou kunnen vertragen en veiligheidsrisico’s zou kunnen vergroten.

Het VK kan bijvoorbeeld momenteel het strafregister van burgers van andere EU-lidstaten binnen gemiddeld zes dagen controleren. De gemiddelde wachttijd voor een niet-EU-lidstaat is 66 dagen, zei de nationale politiecommissarisraad in februari.

De raad van politiechefs waarschuwde ook dat het de toegang zou kunnen verliezen tot een EU-breed systeem dat het delen van informatie over gezochte of vermiste mensen in realtime mogelijk maakt, een database die Groot-Brittannië 539 miljoen keer bezocht in 2017.

“Op dag één van ons die vertrekt, als er geen aanvullende voorzieningen worden getroffen … zou onze toegang tot die systemen onder de landen vallen zoals de VS, Canada en Australië, die allemaal afzonderlijke toegangsregelingen hebben met de EU,” zei Alexander Babuta, een nationale beveiligingsexpert bij het Royal United Services Institute, een in Londen gevestigde verdedigingstank.

Dat zal de veiligheidscontroles aan de Britse grens belemmeren, die al worden overspoeld in het geval van een no-deal Brexit als ambtenaren worstelen met nieuwe douane- en immigratieregelingen.

Het EU-lidmaatschap garandeert de “wrijvingsloze” beweging van goederen en mensen door het hele blok, die voor Groot-Brittannië zal eindigen wanneer het vertrekt.

“Grenskrachten zijn behoorlijk kritisch ondergefinancierd en met Brexit zal de druk op die organisatie alleen maar toenemen,” zei Babuta. “Dus er is geen twijfel dat dat meer kansen voor georganiseerde misdaad gaat openen.”

De grens om te waken na een no-deal Brexit is die tussen Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het VK, en de Republiek Ierland, die lid is van de EU.

Er is momenteel geen fysieke grens, met naadloze handel en reizen die de Good Friday-overeenkomst van 1998 onderbouwen die decennia van conflicten in de regio, bekend als ‘de problemen’, heeft helpen beëindigen.

Of de grens open kan blijven nadat de Brexit in het geding is. De regering dringt erop aan dat technologie en lichte aanraking regulering betekent dat een harde grens niet nodig zal zijn.

Maar deze maand zei een uitgelekt overheidsrapport – operatie Yellowhammer genaamd – dat een dergelijk model hoogstwaarschijnlijk “onhoudbaar” zou zijn, gezien de post-Brexit-tarieven en wettelijke vereisten.

Dat roept het vooruitzicht op van een harde grens, waarvan de politie vreest dat de spanningen kunnen verdwijnen.

“Op het moment dat we dat gebied binnengaan op een manier die lijkt op controleposten of ondersteuning van andere instanties voor controleposten van personeel, worden we een doelwit voor … dissidente Republikeinen,” vertelde het hoofd van de politiedienst van Noord-Ierland, Simon Byrne, aan de BBC op 22 augustus.

Een fysieke grens kan ook fungeren als een wervingsinstrument voor gewelddadige groepen als de economie van de regio wordt getroffen, zei Cullen.

“Als je kijkt naar wat mensen naar bendes, naar geweld, naar dit soort groepen drijft, is een gebrek aan andere economische kansen vaak een belangrijke factor,” zei hij. “Dus we kijken naar de impact van een no-deal Brexit op Noord-Ierland.”

Overheidsfunctionarissen hebben het Yellowhammer-rapport afgedaan als ‘scaremongering’ en een ‘worst case scenario’.

Het document zegt ook dat er protesten zullen zijn en mogelijk “een toename van publieke wanorde en gemeenschapsspanningen”, maar geeft geen details.

Experts verwachten geen massale protesten in de onmiddellijke nasleep van een no-deal Brexit en zeggen dat de Britse politie goed is uitgerust om ze af te handelen als ze zich voordoen.

Gelokaliseerde, kleinere protesten en mogelijke burgerlijke onrust over tekorten en banenverlies zijn echter een punt van zorg.

Vertragingen aan de grens en nieuwe douaneregels hebben waarschijnlijk invloed op de voedsel-, medicijnen- en brandstofvoorziening, wat de keuze zou kunnen verminderen en de prijzen zou kunnen verhogen, aldus het regeringsrapport.

“Lege planken, we hebben het in het verleden gezien. Zelfs als er gewoon zwaar weer is dat tekorten heeft veroorzaakt, worden mensen behoorlijk boos en gaan winkels aan, ook al kunnen ze er niets aan doen ”, zegt Alexandra Kellert, analist bij Control Risks, een adviesbureau dat bedrijven, goede doelen en overheden adviseert. “Dat kan een trigger zijn voor onrust in lokale gebieden en het kan overal gebeuren.”