Nieuws uit Nederland 🇳🇱 15-05-23

Nieuws uit Nederland 🇳🇱 15-05-23

Het Team Openbare Orde Inlichtingen (TOOI), van de politie, zou in het geheim, informatie verzamelen van mensen, van wie ze denken, dat die mogelijk,de openbare orde gaan verstoren. Ze infiltreren in groepen, volgen mensen stiekem, betalen informanten en bekijken wat mensen online doen. Dat kunnen ze dus bij iedereen doen.

💬”Dit zijn praktijken van een politiestaat”, zegt hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff van Universiteit van Amsterdam. “Deze methodes grijpen echt diep in tegen de privacy van burgers, zonder dat dat in de wet is geregeld. Dat is heel intens. Want in een democratie, zeker als je je met dit soort intense heimelijke methoden bezighoudt, moet er altijd eerst een wet zijn voordat je dat mag doen. En bij het TOOI is dat volstrekt afwezig en ook al een lange tijd. Dat betekent dus dat de overheid illegaal bezig is, specifiek het TOOI.”

Het TOOI is sinds de oprichting van de Nationale Politie in 2013 een zelfstandige inlichtingendienst. Al tien jaar weet de politie dat wat ze doet niet is toegestaan, zo blijkt uit deze door de politie verstrekte documenten waarin onder meer staat: “Het ontbreken van wet- en regelgeving voor de bevoegdheden van de Teams Openbare Orde Inlichtingen, als ook een stelsel van controle en toezicht op hun werkzaamheden, een risico vormt voor de legitimiteit en integriteit van de Nationale Politie”.

Personen die bij het TOOI in beeld komen als een mogelijk risico voor de verstoring van de openbare orde krijgen een code achter hun naam in de registratiesystemen van de politie. Het gaat om een zogenaamde CTER-code en staat voor Contra Terrorisme Extremisme Radicalisering. Zo zijn er codes in categorieën als links extremisme, jihadistisch terrorisme, rechtsextremisme, regligieus terrorisme en separatisme.

Bron⬇️
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5384387/politie-team-openbare-inlichtingen-tooi-contra-terrorisme-extremisme

❤️Het delen van mijn kanaal wordt ontzettend gewaardeerd.
https://t.me/ScarletFranciniItaly